Φιλ802: Υπερδυνάμεις (2)

Φιλ802: Υπερδυνάμεις (2)

- in Φιλοσοφία
0

1. Ένα από τα πιο επιθυμητά κοινά χαρίσματα που οι άνθρωποι θέλουν ν’ αποκτήσουν είναι υπεράνθρωπη δύναμη (= ρώμη, σθένος): να μπορούν να σηκώνουν και να μετακινούν τεράστια βάρη, ή να νικούν οποιοδήποτε άλλο ισχυρό πλάσμα όπως ο ελέφαντας ή ο γορίλας.

Αυτήν την ιδιότητα τη βρίσκουμε σε θεότητες ή ημίθεους όπως ο Ηρακλής που σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας και τη Λερναία Ύδρα κ.λπ. Την είχαν βέβαια κατ’ εξοχήν οι Ζευς και Απόλλων που εξόντωσαν καταστροφικά τέρατα.

Στην Ινδική μυθολογία την είχε ο θεός της αστραπής Ίντρα που επίσης εξόντωσε τέρατα και άλλα διαβολικά όντα, ιδίως τον δαίμονα-ερπετό της ξηρασίας Βρίτρα. Επίσης ο Ράμα ενσάρκωση του Vishnu.

Στους Σκανδιναβικούς μύθους τέτοια δύναμη ήταν συγκεντρωμένη στον θεό Θορ του κεραυνού (όπως ο Ίντρα και ο Ζευς). Ο Θορ, γιός του Οντίν, βασιλιά των θεών, φορούσε τη μαγική ζώνη Megingjörd που του έδινε δύναμη και τα σιδερένια γάντια Járngreipr και είχε ως όπλο το σφυρί Mjolnir που μόνο εκείνος μπορούσε να σηκώσει και πάντα, όταν το έριχνε, μόνο σ’ εκείνον επέστρεφε. Σκότωσε πολλά τέρατα και κακούς και η Αγγλική Πέμπτη Thursday ήταν η μέρα του Θορ.

2. Αορασία είναι μια ακόμα υπερφυσική δύναμη που οι άνθρωποι επιθυμούν. Στους μύθους και στα παραμύθια πετυχαίνουν την (προσωρινή) αορασία με μαγικά ποτά, δαχτυλίδια, σκούφους, μανδύες και ξόρκια.

Το 2019 η Hyper-stealth Technology εξασφάλισε την πατέντα για ένα υλικό που κάμπτει το φως και κάνει αόρατα πρόσωπα και πράγματα καλυμμένα με αυτό – όπως τα αεροπλάνα stealth.

Ο Ζευς είχε τον κεραυνό, ο Ποσειδών την τρίαινα, και ο Άδης (= Πλούτωνας) την περικεφαλαία αορασίας. Ο Άδης δεν τη χρησιμοποίησε μα στην Ιλιάδα (5.844-5) η θεά Αθηνά τη φόρεσε για να βοηθήσει τον ευνοούμενο ήρωα Διομήδη να τραυματίσει τον θεό Άρη με ακόντιο. Ο Ερμής επίσης τη φόρεσε και νίκησε τον γίγαντα Ιππόλυτο. Ο Περσέας επίσης τη φόρεσε για να αποφύγει τις ματιές των Γοργόνων που πέτρωναν όποιον έβλεπαν (φωτό).

Στην προ-χριστιανική Αγγλία, πολλοί ήρωες, ιδίως στην Ουαλική μυθολογία, ακόμα και ο βασιλιάς Αρθούρος, είχαν έναν μανδύα που έδινε αορασία. Στην Γερμανία ο ήρωας Ζίγκφριντ παραλαμβάνει τέτοιο μανδύα από τον νάνο Άλμπεριχ (φωτό αριστερά).

Στην Ιαπωνία επίσης ένας ήρωας στην ιστορία Momotarō έχει τον μανδύα Kakuremino.

3. Μια άλλη μεγάλη επιθυμητή ικανότητα ήταν (και είναι) ο έλεγχος των φυσικών στοιχείων – η διαμόρφωση και ανάπλαση τους.

Στην Αίγυπτο ο θεός Ήλιος Ρα χρησιμοποιούσε τη θερμότητά του για να επιμηκύνει ή να τερματίσει τη ζωή των θνητών. Ο ίδιος ως Atum έχυσε δάκρυα και αυτά έγιναν οι άνθρωποι. Ο Ptah ήταν θεός της ευφορίας μα και της Ογδοάδας (= οχτώ αρχικών θεοτήτων) και των ενεργειών και ουσιών στην αρχή της δημιουργίας.

Στην Ινδία ο Parjanya κυβερνούσε βροχές και καταιγίδες μα και την ευφορία και ευκαρπία.

Μα ο θεός των μετασχηματισμών ήταν ο πύρινος Άγκνι που ως θεϊκό πυρ κυριαρχούσε στα στοιχεία – αστραπή και φωτιά, φως της γνώσης, φως του ήλιου και των άστρων, φως της συνειδησίας και όρασης στον άνθρωπο. Η δύναμη που έκαιγε διαβόλους και διασκορπίζει το σκοτάδι της άγνοιας και του φόβου.

Στη μακρινή Ιαπωνία, η θεά Amaterasu ως Ήλιος κυβερνούσε τα στοιχεία, αρχόντισσα του Takamagahara (ύψιστος Ουρανός) και χάριζε και αθανασία. Είναι η πρόγονος της αυτοκρατορικής δυναστείας της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *