Φιλ824: 9 Μούσες και άλλα

Φιλ824: 9 Μούσες και άλλα

- in Φιλοσοφία
0

Μούσες και Απόλλων.

Εδώ είναι η περιγραφή του Ησιόδου στη Θεογονία του:-

«Η Μνημοσύνη κοιμήθηκε στην Πιερία (Πιέρια όρη) με τον γιο του Κρόνου και γέννησε αυτές τις παρθένες που μας κάνουν να ξεχνάμε τα βάσανά μας και απαλύνουν τους πόνους μας. Εννιά νύχτες συνέχεια ο συνετός Δίας ανεβαίνοντας στο ιερό κρεβάτι του, κοιμότανε δίπλα στη Μνημοσύνη, μακριά απ’ όλους τους αθανάτους. Ύστερα από ένα χρόνο, όταν οι εποχές και οι μήνες είχαν συμπληρώσει τον κύκλο τους κι όταν πέρασαν πολλές μέρες η Μνημοσύνη γέννησε εννιά κόρες…, που όλες τις μάγευε η μουσική…»

Να οι εννέα Μούσες και ο τομέας τους:

Ερατώ (από την έρως”): της Ερωτικής Ποίησης.

Ευτέρπη (που “τέρπει”): της των πνευστών (αυλού).

Θάλεια (θάλλω, ακμάζω): της κωμωδίας

Καλλιόπη (ωραία όψη, ή κάλλιον έπος): της Επικής και ηρωικής Ποίησης.

Κλειώ (κλέος = δόξα): της Ιστορίας.

Μελπομένη (μελωδώ + μένος): της Τραγωδίας.

Ουρανία (ουρανός): της Αστρονομίας.

Πολύμνια (πολύς ύμνος): των Ιερών Ύμνων.

Τερψιχόρη (τέρπω με χορό): (Χορού και) Λυρικής Ποίησης.

Είναι φανερό πως αυτοί οι τομείς ψυχαγωγίας είναι πολύ περιορισμένοι. Μα την εποχή εκείνη αυτούς μπορούσαν οι πολλοί να προσδιορίσουν κι έτσι περιορίστηκαν σ’ αυτούς.

Μούσες και Απόλλων.

Μένουν όμως έξω οι Ζωγραφική και Εικαστικές Τέχνες, οικοδομική, μεταλλουργία κλπ.

Εδώ είναι η μετάφραση του Ορφικού Ύμνου 76 για τις Μούσες:-

Θυγατέρες της Μνημοσύνης και του βροντερού Δία, ένδοξες Πιερίδες Μούσες περίλαμπρες, όσους ανθρώπους επισκέπτεστε είστε πολυπόθητες· και πολύμορφες καθώς γεννάτε την άμεμπτη αρετή για κάθε παιδεία. Εσείς τρέφετε την ψυχή και δίδετε ορθή κατεύθυνση στη διανόηση όντας οδηγοί και βασίλισσες του δυνατού νου. Εσείς έχετε δείξει στους ανθρώπους τις τελετές που εορτάζονται με μυστήρια – Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολυμνία, Ουρανία και η μητέρα Καλλιόπη, αγνές θεές, πανίσχυρες. Αλλά ελάτε στους μύστες ώ θεές, με πολύπτυχη αγνότητα, να φέρετε δόξα και ζήλο που οι πολλοί αγαπούν και εξυμνούν.

Ο Παυσανίας υποστήριζε πως πριν τις 9 υπήρχαν 3 Μούσες – Μνήμη, Μελέτη, Αοιδή (άσμα).

Αλλά στους Δελφούς επίσης λατρεύονταν 3 Μούσες – Υπάτη, Μέση, Νεάτη (Νήτη), που ήταν ονομασίες των τριών βασικών χορδών της λύρας. Μα ο Πλούταρχος (Συμποσιακά 7.14. 744-5) συσχετίζει τις 3 αυτές με συμπαντικές περιοχές: απλανών αστέρων, πλανητών και υποσελήνιας περιοχής.

Ενδέχεται να υπήρχαν αρχικά, σε πολύ παλαιότερη εποχή, 9 συμπαντικά επίπεδα, που δείχνουν ολοκλήρωση. Στη μουσική κλίμακα είναι 7 νότες με δυο διάκενα μεταξύ μι-φα και σι- ντο. Στην ινδική αρχιτεκτονική ορισμένα κτήρια, κυρίως ναοί, έχουν 9 ορόφους ή επίπεδα και η Αστρολογία τους έχει 9 ουράνια σώματα (μαζί με γη, ήλιο και σελήνη).

(Στο 88. Φιλοσοφία: Νόμος του Εννιά εξέτασα πληρέστερα τον αριθμό 9).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *