Φιλ520: Ανθρώπινη νοημοσύνη

Φιλ520: Ανθρώπινη νοημοσύνη

- in Φιλοσοφία
0

Οι άνθρωποι διαφέρουν από τα άλλα πλάσματα της Γης με πολλούς τρόπους. Μα στη βάση βρίσκεται πάντα η νοημοσύνη.

Αναμφίβολα ο άνθρωπος έχει πολύ μεγαλύτερη νοημοσύνη από κάθε άλλο ον. Το παράξενο εδώ είναι πως η νοημοσύνη δεν είναι ορατή όπως άλλα χαρακτηριστικά ή πράξεις του ανθρώπου. Τη νοημοσύνη τη συμπεραίνουμε από τη συμπεριφορά των ανθρώπων και των άλλων όντων.

1) Η πρώτη μεγάλη διαφορά είναι μεταξύ ακινησίας και αυτοκίνησης. Ο άνθρωπος μοιράζεται αυτήν την ιδιότητα με τετράποδα ζώα, με ερπετά, υδρόβια και πτηνά, έτσι ξεχωρίζοντας από φυτά και ορυκτά. Μα ο άνθρωπος ξεχωρίζει, διότι μπορεί να υιοθετήσει όλες αυτές τις κινήσεις, εκτός το πέταγμα των πτηνών (το οποίο πετυχαίνει τώρα πια με τεχνητά μέσα). Περπατά, τρέχει, σέρνεται, πηδά, χορεύει, αναρριχάται και κολυμπά – και βάδην ή τρέξιμο αντοχής. Μόνο μερικά πτηνά τον ανταγωνίζονται και αρουραίοι (εκτός πτήσης και αυτοί).

2) Σε αντίθεση με τα τετράποδα και τους πιθήκους, ο άνθρωπος μπορεί να φάει τα πάντα. Εδώ πάλι τον ανταγωνίζονται οι αρουραίοι και οι κατσαρίδες, που τρώνε και πλαστικά και μαλακά μέταλλα.

3) Οι άνθρωποι αναπτύσσουν μεγάλη δεξιότητα στον χειρισμό. Κάνουν θαύματα με τα χέρια τους και ακόμα περισσότερα όταν χρησιμοποιούν περίτεχνα, εξειδικευμένα σύνεργα.

4) Αλλαγές στο πρόσωπο (χαμόγελο, συνοφρύωμα κλπ.) και μερικές κινήσεις χεριών εκφράζουν εσωτερικές ψυχικές καταστάσεις.

5) Χειρίζονται αριστουργηματικά την καθομιλουμένη γλώσσα και συχνά περισσότερες από μια ή δυο.

6) Σεξουαλική διασκέδαση (ή ψυχαγωγικό σεξ) σε οποιαδήποτε εποχή ή ώρα της ημέρας και νύκτας.

Όλες αυτές οι επιδόσεις και τεχνικές έχουν όπως και στα ζώα, τις απαραίτητες φυσιολογικές λειτουργίες και τα ειδικά όργανα. Μα είναι η ανώτερη νοημοσύνη που βοηθάει τον άνθρωπο να τα αξιοποιήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Υπάρχει ακόμα μια λειτουργία που οφείλεται όμως μόνο στην ίδια τη φυσιολογία.

7) Ο άνθρωπος έχει διοφθαλμική και χρωματική όραση, κάτι που λίγα ζώα και πτηνά έχουν.

Η όραση είναι πιο ανεπτυγμένη σε μερικά ζώα και πτηνά. Το ίδιο ισχύει για την ακοή και την όσφρηση. Μα χάρη στη νοημοσύνη του ο άνθρωπος έχει επινοήσει τεχνικά σύνεργα μέσω των οποίων μπορεί (εκτός από την όσφρηση) να ξεπεράσει κατά πολύ τα άλλα ζώα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *