Φιλ472: Ο προδότης Ιούδας!

Φιλ472: Ο προδότης Ιούδας!

- in Φιλοσοφία
0

1. Στον Ιούδα Ισκαριώτη αποδίδονται πολλά. Επρόδωσε, λέγουν οι πιστοί χριστιανοί ακολουθώντας το Κατά Ματθαίο (26. 14-16 και 47-50) τον Ιησού, παρότι μαθητής και ταμίας που κρατούσε το πουγκί με τα χρήματα! Έτσι τον καταριούνται.

Μερικοί όμως βλέπουν τον Ιούδα να παίζει ένα δύσκολο ρόλο και λένε πως ο Ιησούς του έδωσε εντολή κατά το Μυστικό Δείπνο να τον παραδώσει στους αρχιερείς (Ματθαίος 26. 21-25 μα κυρίως στο Kατά Ιωάννη (13. 21-30) όπου ο Ιησούς δίνει ένα κομμάτι ψωμί στον Ιούδα και τον στέλνει έξω στην νύχτα)!, μα κανείς από τους άλλους 11 μαθητές δεν κατάλαβε τι γινόταν. Τότε ο Σατανάς εισήλθε μέσα του.

Μα η δυσκολία με τον Ιούδα βρίσκεται αλλού. Αλλιώς περιγράφεται ο θάνατος του στον Ματθαίο και αλλιώς στις Πράξεις των Αγίων Αποστόλων.

2. Μόνο ο Ματθαίος περιγράφει τον θάνατο του Ιούδα (27. 3-10): Όταν ο Ιούδας είδε πως ο Ιησούς καταδικάστηκε πήγε στους αρχιερείς και τους έδωσε τα 30 αργύρια λέγοντας πως είχε παραδώσει «αίμα αθώο». Αφού τους πέταξε τα χρήματα έφυγε και πήγε και κρεμάστηκε. Και οι αρχιερείς με τα χρήματα αγόρασαν ένα χωράφι (=αγρόν του Κεραμέως) για να θάβουν τους ξένους. Το χωράφι ονομάστηκε «Αγρός αίματος».

Πολύ διαφορετική είναι η περιγραφή στις Πράξεις (1. 16-20): Εδώ ο Ιούδας πεθαίνει διαφορετικά. Σύμφωνα με τον Πέτρο που μιλάει σε 120 οπαδούς, ο Ιούδας αγόρασε με τα χρήματα της αμοιβής για την προδοσία του ένα χωράφι. Εκεί έπεσε απότομα κι έσκασε η κοιλιά του και χύθηκαν έξω τα σπλάχνα του. Κι έγινε γνωστό σε όλους τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ και το χωράφι ονομάστηκε Ακελδαμά που σημαίνει «Αγρός αίματος»!

Ο τρόπος θανάτου του Ιούδα είναι διαφορετικός, μα το όνομα του αγρού είναι ίδιο. Πάντως είναι πολύ παράξενο που έσκασε μέσα στο χωράφι!

3. Υπάρχει όμως μια άλλη ασυνέπεια στην πρώτη επιστολή του Παύλου προς Κορινθίους. Εκεί (15.5) ο Παύλος παρουσιάζει τους μαθητές ως μια ομάδα των 12.

Γράφει πως κι ο ίδιος δέχτηκε [από τους μαθητές που συνάντησε στην Ιερουσαλήμ] τη διδασκαλία («το Ευαγγέλιον») πως ο Ιησούς πέθανε «υπέρ των αμαρτιών ημών», θάφτηκε κι αναστήθηκε την τρίτη μέρα, όπως λένε οι Γραφές. Και πως τον είδε αναστημένο ο Πέτρος (ο Κηφάς) και μετά οι 12!!! (Και αργότερα τον είδαν πάνω από 500 αδερφοί).

Πως μπορούσαν να είναι 12 αφού Ιούδας είχε αποχωρήσει και αποδημήσει; Δεν είναι δυνατόν ο Παύλος να μην είχε μάθει για την προδοσία του Ιούδα!

Μια σχετική ασυμφωνία υπάρχει και στον Λουκά (κεφάλαιο 24). Στο εδάφιο 13 λέγεται πως δύο εξ αυτών (των μαθητών) ταξίδεψαν σε ένα χωριό 60 στάδια μακριά από την Ιερουσαλήμ (στην Εμμαούν) και ο Ιησούς έφαγε μαζί τους το βραδινό και τον αναγνώρισαν από τον τρόπο που έκοβε το ψωμί και την ίδια ώρα εκείνος εξαφανίστηκε. Το ίδιο βράδυ γύρισαν στην Ιερουσαλήμ και βρήκαν τους 11 (24.33).

Στο Κατά Ιωάννη (20.15) μετά την πρώτη εμφάνιση του Ιησού στους μαθητές λέγεται πως ο Θωμάς ένας εκ των 12 δεν ήταν μεταξύ τους. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν ένας από τους 11 εναπομείναντες. Μα ίσως εδώ να ήταν η συνηθισμένη φράση «ένας εκ των 12»!

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *