Φιλ471: Μισαλλοδοξία (Κοράνι)

Φιλ471: Μισαλλοδοξία (Κοράνι)

- in Φιλοσοφία
0

Οι τρεις Αβρααμικές θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Μωαμεθανισμός) έχουν δείξει φοβερή απανθρωπιά στην ιστορία τους. Στις ιουδαϊκές και μωαμεθανικές Γραφές (Παλαιά Διαθήκη ή Τοράχ και Κοράνι αντίστοιχα) τονίζεται η θανάτωση των απίστων, δηλαδή αυτών που έχουν διαφορετική πίστη και πρακτική λατρείας από αυτήν που πρεσβεύουν οι ίδιες. Στην Καινή Διαθήκη του Χριστιανισμού δεν διδάσκεται η καταδίκη ή καταστροφή αλλόπιστων ούτε δια πυρός και σιδήρου προσηλυτισμός τους, μα η ιστορία του Χριστιανισμού βρίθει από πράξεις βίας, σκληρότητας και σφαγής.

Στον Ιουδαϊσμό βρίσκουμε όχι μόνο μισαλλοδοξία μα και γενοκτονία απίστευτη, π.χ. στον προφήτη του Κυρίου Σαμουήλ (Βασιλείων Α΄ ή 1 Σαμουήλ, κεφ. 15). Η εντολή του Σαμουήλ προς τον Βασιλιά Σαούλ (από τον Θεό δήθεν) είναι να πατάξει, να μην περιποιήσει (=διασώσει), να εξολοθρεύσει, να αναθεματίσει και να αποκτείνει (=σκοτώσει) τον λαό Αμαλήκ (και Ιερήμ) – τα πάντα, άνδρες και γυναίκες και νήπια που θηλάζουν, μοσχάρια και πρόβατα, καμήλες και γαϊδούρια! Και όταν ο Σαούλ χάρισε τη ζωή στον βασιλιά Αγάγ και μετέφερε τα καλύτερα ζωντανά για θυσία στον Θεό, ο Θεός είπε στον Σαμουήλ πως μετάνιωσε (!) που έκανε τον Σαούλ βασιλιά και ο ίδιος ο προφήτης θανάτωσε τον Αγάγ!

Υπάρχουν πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά στην Παλαιά Διαθήκη που δείχνουν έναν φανατισμένο, φθονερό, εκδικητικό Θεό. Και πολύ αργότερα οι χριστιανοί θα μιμηθούν στην πράξη τη σκληρότητα του Σαμουήλ με τις διώξεις αιρετικών, τις εικονομαχίες, τις σφαγές Μουσουλμάνων από τους σταυροφόρους ιππότες, την εξόντωση των Καθαρών στη Γαλλία, την αγριότητα της Ιεράς Εξέτασης και τις ανηλεείς συγκρούσεις μεταξύ διάφορων Εκκλησιών.

Στο Ιερό Κοράνι επίσης υπάρχει έντονη μισαλλοδοξία παρότι σε ορισμένα εδάφια δίνεται εντολή να αποφεύγεται μόνο η επαφή με απίστους και αμαρτωλούς.

Στο 2.159, 161, 162 οι άπιστοι είναι καταραμένοι, μένουν στην κατάρα του Αλλάχ και των αγγέλων και της ανθρωπότητας και θα βασανίζονται στην αιωνιότητα και δεν θα έχουν ανακούφιση ή συγχώρεση. (Ειρωνικά, στο 163 λέγεται πως ο Αλλάχ είναι Ένας και μάλιστα Καλοκάγαθος και Φιλεύσπλαχνος!)

Τέτοιες κατάρες επαναλαμβάνονται σε άλλα κεφάλαια. Στο 4ο κεφάλαιο καταδικάζονται οι Εβραίοι (44-52). Στο 56 οι άπιστοι θα καούν στη φωτιά και όταν καούν, το δέρμα τους θα αντικαθίσταται με φρέσκο και θα ξανακαίγονται για να υποφέρουν συνεχώς! Σε πολλά άλλα κεφάλαια καταδικάζονται οι Εβραίοι: 3.75 και 181, 5.64 και 79, κλπ.

Στο 8.36-38 οι άπιστοι θα πάνε στην κόλαση. Και στο 8.39 δίνεται η εντολή “Πολεμήστε τους απίστους ωσότου δεν υπάρχει πια ‘απιστία’ fitnah και θα επικρατήσει αποκλειστικά η θρησκεία του Αλλάχ!”

Στο 9.123 οι πιστοί πρέπει να πολεμήσουν τους απίστους που τους περιβάλλουν και να επιδείξουν σκληρότητα.

Οι μουσουλμάνοι απολογητές δίνουν στρεβλές μεταφράσεις και ερμηνείες έτσι που να παρουσιάζουν μια ήπια εικόνα. Π.χ. πρέπει να εξοντωθούν οι άπιστοι που επιτίθενται ή οι άπιστοι την εποχή του Μωάμεθ(!). Άλλοι εξηγούν πως βασανισμός στην κόλαση δεν είναι αιώνιος και ο πολυεύσπλαχνος Αλλάχ δίνει συγχώρεση κάποια ώρα καθώς οι άπιστοι θα στραφούν στην ορθή πίστη.

Άλλοι πάλι εξηγούν πως μόνο ο Αλλάχ γνωρίζει ποιοι είναι οι πραγματικοί άπιστοι. Επομένως οι πιστοί δεν πρέπει να επιτίθενται σε αυτούς που οι ίδιοι νομίζουν πως είναι άπιστοι και όσοι μουσουλμάνοι το κάνουν, το κάνουν αυθαίρετα.

Όμοιες δικαιολογίες παρέχουν και οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι.

Μα τα κείμενα είναι αδυσώπητα ξεκάθαρα.

Και ο αναγνώστης δεν μπορεί να μη νιώθει έντονη αντίδραση για την τρομερή αντίφαση και μισαλλοδοξία ενός Θεού, ενός Υπέρτατου Όντος, που συγχρόνως πλασάρεται ως Πανάγαθος, Παντοδύναμος, Παντογνώστης, Πολυεύσπλαχνος και Δίκαιος – Πατέρας όλων των ανθρώπων.

Τι είδους μυαλά επινόησαν κι εφάρμοσαν τέτοιες απάνθρωπα παράλογες θεολογίες;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *