Φιλ599: Ρωσική μεσαιωνική και μεταμοντέρνα κουλτούρα

Φιλ599: Ρωσική μεσαιωνική και μεταμοντέρνα κουλτούρα

- in Φιλοσοφία
0

1. Σε μια ομιλία του στον Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο κατά των Γερμανών, ο πατερούλης Στάλιν, που είχε τον Σεπτέμβριο του 1939 συμμαχήσει με τους Ναζί φασίστες και διαμοιράσει μαζί τους την πολύπαθη Πολωνία εξοντώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνούς, είπε “Αφήστε την ηρωική μορφή των τρανών προγόνων σας να σας εμπνέουν σε αυτόν τον πόλεμο.”

Δεν ξέρω ποιες ακριβώς ηρωικές μορφές σκεφτόταν ο Γεωργιανός δικτάτορας της στυγνής Σοβιετίας μα ο δικός μου νους ανακαλεί έναν τρανό ήρωα από τον 13ο αιώνα κε, τον Αλέξανδρο Νέβσκι (γράφεται και Νέφσκι: 1219-1263). Αυτός οδήγησε τους τοτινούς Ρώσους σε νίκη των Σουηδών στον ποταμό Νέβα (κι έτσι πήρε το επώνυμο) τον Ιούνιο του 1240. Μετά, τον Απρίλιο 1242 κατατρόπωσε τους Τεύτονες Ιππότες της Λιβονίας στην παγωμένη λίμνη Peipus καταστρέφοντας τους. Μα ο Νέβσκι υπηρετούσε το χανάτο της Χρυσής Ορδής των Μογγόλων που είχαν καταστρέψει το πρώτο μεγάλο κράτος των Ρους του Κιέβου και μετά, βαθμιαία επέτρεψαν και βοήθησαν να αναπτυχθεί ως εμπορικό κέντρο η Μόσχα η οποία μετασχηματίστηκε στο Μοσχοβίτικο Δουκάτο το οποίο μετεξελίχθηκε στη νεότερη Ρωσία.

Ο Νέβσκι είναι καλός εκπρόσωπος των ηρωικών προγόνων μα και σύγχρονων Ρώσων ηγετών σαν τους Στάλιν και Πούτιν. Υπήρξε και ο Στρατάρχης Κουτούζοφ (1812 κυρίως) που με δική του στρατηγική, αντίθετα με τον άπειρο, αλαζόνα τσάρο Αλέξανδρο Α’, κατόρθωσε να εκδιώξει τον Ναπολέοντα και τους Γάλλους από τη Ρωσία παρότι αυτοί μετά τη νίκη τους στο Μποροντίνο κατέλαβαν την Μόσχα: με την εφαρμογή της σταδιακής μα έντονης φθοράς από τις 612.000 αντρών στην Γαλλία γύρισαν μόνο 110.000 .

2. Μερικοί Ρώσοι που ισχυρίζονται πως η Ρωσική πολιτική θεώρηση έχει την Pravda ως βάση κάνουν λάθος. Pravda, λένε, σημαίνει “αλήθεια, ανώτερη δικαιοσύνη”. Ισχυρίζονται πως τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ρωσικού κατεστημένου στην ιστορία δεν έχουν το στοιχείο της “ελευθερίας” όπως στην Δυτική παράδοση, μα το στοιχείο Πράβντα. Οι εθνικοί ήρωες δεν ήταν αγωνιστές για την ελευθερία όπως στη Δύση, μα για την Πράβντα.

Σε αυτό το σημείο οι Ρώσοι απολογητές ψεύδονται ή άθελα διαστρεβλώνουν τα πράγματα, διότι τόσο ο Νέβσκι όσο και ο Κουτούζοφ είναι πολεμιστές που μάχονται ξένους εισβολείς για να έχουν Ελευθερία οι Ρώσοι! Ενώ, απεναντίας, η Pravda “αλήθεια, ανώτερη δικαιοσύνη” τσαλαπατήθηκε αθλιότατα από τους ηγέτες του πρώτου Δουκάτου (της Μόσχας), μετά του τσαρικού αυτοκρατορικού καθεστώτος και αργότερα του Σοβιετικού κράτους που καταπίεσε αφόρητα τον λαό, αν όχι της ίδιας της Ρωσίας ο οποίος ήταν συνηθισμένος στη δικτατορική αυθαίρετη εξουσία του αυταρχικού ηγεμόνα, των άλλων χωρών που ατυχώς υπέπεσαν στη Σοβιετική επικράτεια.

3. Ο Λένιν και οι σύντροφοι τύπωναν την κομμουνιστική εφημερίδα “Πράβντα” που ήταν γεμάτη ψέματα και για τις τοτινές συνθήκες και για όσα υπόσχονταν στο ουτοπικό άπιαστο κομμουνιστικό μέλλον. Ο Στάλιν συνέχισε την ψευδολογία, ο Μπρέζνιεφ την επέκτεινε και ο Πούτιν τους ξεπέρασε όλους.

Στις μέρες μας κανένας Ρώσος αξιωματούχος δεν ανοίγει το στόμα του χωρίς να ξεχυθεί ένας οχετός ψεύδους. Και το κάνουν όλοι με μια απίστευτη φυσικότητα, άψογα, κυνικότατα, ξεδιάντροπα. Παραδείγματος χάρη η ναυαρχίδα Μοσκβά βυθίστηκε, δήλωναν, αφού ξέσπασε ατυχώς πυρκαγιά, ανατινάχτηκε η αποθήκη πυρομαχικών και το σκάφος βούλιαξε σε ισχυρή καταιγίδα (την οποία δεν κατέγραψε κανένας δορυφόρος από ψηλά!) πλέοντας προς τη Σεβαστούπολη. Το δε Υπουργείο Άμυνας έδωσε διαταγή όλα τα ρωσικά σκάφη να βρίσκονται πέρα από 250 χλμ. από την ακτή της Ουκρανίας – που είναι η εμβέλεια των πυραύλων Neptune ουκρανικής παραγωγής, δύο εκ των οποίων, σύμφωνα με Ουκρανούς και Αμερικανούς, έπληξαν το καταδρομικό!

Επίσης, κατά τον Πούτιν, δεν υπάρχει καμία εισβολή και κανένας πόλεμος στην Ουκρανία και ας βομβαρδίζονται ανελέητα οι πόλεις της, οι άμαχοι πολίτες και τα γυναικόπαιδα – με χιλιάδες νεκρούς. Και χιλιάδες νεκρούς Ρώσους στρατιώτες!

4. Ο Νέβσκι αγιοποιήθηκε από τη Ρωσορθόδοξη Εκκλησία το 1547. Έπρεπε και αυτοί, οι Ρώσοι, να έχουν τους δικούς τους αγίους για να μπορέσουν να έχουν την δική τους Εκκλησία, ανεξάρτητη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης!

Κι εδώ αρχίζει το ψέμα. Αυτός ο “άγιος” συνεργαζόταν στενά με τους Τατάρους της Χρυσής Ορδής (=Μογγόλους). Στην ελληνική Βικιπαιδεία θα διαβάσετε πως ο “ίδιος έπεισε Ρωσικά κρατίδια να συνεχίσουν να πληρώνουν το φόρο υποτέλειας αντί να εξεγερθούν.” Μα δεν διευκρινίζεται το πώς “έπεισε”. Στη συνέχεια μαθαίνετε πως ο ίδιος πρόδωσε στους Τατάρους τον αδελφό του Αντρέι που είχε συνενώσει πολλά κρατίδια και ήθελε να εξεγερθούν κατά των Τατάρων. Έτσι έγινε ο ίδιος Αλέξανδρος μοναδικός μονάρχης!

Στην Αγγλική Wikipedia ο ερευνητικός αναγνώστης θα βρει περισσότερες λεπτομέρειες για τον βίο και την πολιτεία του Νέβσκι. Δεν δίστασε να φυλακίσει, να βασανίσει και να σκοτώσει τους ομόθρησκους ομοεθνείς του, αν αυτοί δεν πλήρωναν τους φόρους ή οποτεδήποτε έδειχναν πως ήθελαν να ανεξαρτητοποιηθούν.

Οι Αμερικάνοι λένε τις ΗΠΑ Land of the free. Και αυτό είναι βέβαια ψέμα. Διότι υπάρχουν οι πολιτικές δημοκρατικές ελευθερίες έκφρασης, μετακίνησης και συνάθροισης, αλλά το οικονομικό σύστημα του προσοδισμού (όχι του κακώς λεγόμενου “καπιταλισμού”) κρατά τους πολίτες ανελεύθερους σε υποτέλεια στα ολιγοπώλια και τα συμφέροντα των πλουτοκρατών.

Οι εθνικιστές Ρώσοι λοιδορούν ως εκ τούτου την Αμερική, μα και την Βρετανία την οποία αποκαλούν “χώρα της σύγχυσης” αγνοώντας τις δημοκρατικές ελευθερίες της και το Κράτος Δικαίου που έχει πλέον εδραιωθεί εκεί και χρησιμοποιείται ως παράδειγμα.

Οι ίδιοι τώρα ονομάζουν τη Ρωσία “χώρα της ειρήνης” και “χώρα της Πράβντα”! Κι ας ψεύδονται ασύστολα οι αξιωματούχοι του πουτινικού καθεστώτος που θυμίζει τον χιτλερικό ναζισμό κι ας υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες διαφορές στην οικονομική κατάσταση των πάμπλουτων Ολιγαρχών και των κατώτερων στρωμάτων!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *