75. Διεθνή: Η Κίνα φταίει

75. Διεθνή: Η Κίνα φταίει

- in Διεθνή
0

Σωστά! Η Κίνα φταίει για πολλές παραβάσεις. Ρυπαίνει γη, νερά κι ατμόσφαιρα όσο καμία άλλη χώρα, ίσως. Εξοπλίζεται αργά μα με σταθερό ρυθμό. Καταπιέζει ορισμένες μειονότητες – Ουίγκουρ, Μογγόλων, Θιβετιανών κλπ. Κλέβει τεχνολογίες και πατέντες γενικά από χώρες της Δύσης. Το χειρότερο, είναι υπεύθυνη για την πανδημία του κορωνοϊού.

Αλλά αυτή η τελευταία παράβαση, που είναι και η πιο σοβαρή για την ώρα, αφού κόστισε τη ζωή σε πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, χρειάζεται πιο ενδελεχή εξέταση. Για τις άλλες ατασθαλίες γράφω στο τέλος του άρθρου.

Πρόσφατα (31/11/21 και τέλη Μαρτίου) υπήρξαν δημοσιεύσεις στο Ίντερνετ πως η Αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο, όπως νομίζει μετά από έρευνες, ο κορονοϊός μεταπήδησε από τα ζώα σε ανθρώπους. Αυτό έγινε μέσω ενός “ατυχήματος” στο Ινστιτούτο Ιολογίας στην περιοχή της Γουχάν. Αυτή η “αποκάλυψη” δεν είναι καινούρια, ούτε προσφέρει νέα αδιάσειστα στοιχεία.

Λέει λοιπόν πως δεν υπάρχουν στο Ινστιτούτο εκείνο επαρκή μέτρα ασφαλείας κι έτσι είναι η πιθανότερη πηγή της πανδημίας. Η Έκθεση σημειώνει “Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η έρευνα στο Ινστιτούτο της Γουχάν περιλάμβανε τον ιό Sars-Cov-2 (που προκαλεί την νόσο Covid-19)”, είναι ωστόσο πιθανό κάποιοι ερευνητές να εκτέθηκαν άθελα στον ιό και εν αγνοία τους να μόλυναν και εαυτόν και άλλους χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή της αλληλουχίας και διασποράς της ασθένειας.

Ο προσεκτικός αναγνώστης διακρίνει πως δεν πρόκειται για καμιά νέα “έρευνα” με αληθινά στοιχεία, μα για υποθέσεις και εικοτολογίες. Μιλά για “πιθανή πηγή” και εικάζει πως “είναι πιθανό” κάποιοι να μολύνθηκαν και να μετέδωσαν τη μόλυνση.

Συνεχίζει με άλλα λόγια η κατηγορία του Τραμπ πως πρόκειται για έναν “Κινέζικο ιό”. Μπορεί να μην είναι σκόπιμη προπαγάνδα και φέικ είδηση. Μα σίγουρα δεν βελτιώνει το κλίμα μεταξύ Αμερικής και Κίνας. Όπως έχω ξαναγράψει, αν η Αμερική (και η Δύση γενικά) θέλει να περιορίσει την επιρροή της Κίνας και να παραμείνει Πρώτη Δύναμη, τότε ας εργαστεί πιο σκληρά. Τέτοιες εκθέσεις δεν μας βοηθούν καθόλου στο να έχουμε πρωτοκαθεδρία.

Σε προηγούμενα άρθρα Ε1154: Πηγή πανδημίας (2) και Ε1161: Πηγή πανδημίας (3) επεσήμανα την εχθρική προπαγάνδα μα υπέδειξα πως ακόμα και δυτικοί ερευνητές διαφωνούν. Όπως έγραψα στο Ε1161 –

Ο πρώην πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών που συνδέεται στενά με το κράτος έγραψε το 2020 ένα άρθρο επισημαίνοντας τις “σαφείς ελλείψεις” στα Ινστιτούτα της Κίνας σχετικά με τη βιοασφάλεια – σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ. Όμοιο άρθρο έγραψε και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας του Γούχαν.

Από την άλλη, όμως, η Avril Haines, Διευθύντρια της Αμερικανικής ΚΥΠ στην κυβέρνηση Μπάιντεν, δήλωσε ξεκάθαρα σε συνέντευξή της στο Yahoo News, ότι υπήρξαν και στις ΗΠΑ κρούσματα νωρίτερα και η πραγματική πηγή μπορεί να μην βρεθεί. (….)

Είναι πιθανόν η τωρινή πανδημία να οφείλεται σε διαρροή από το Ινστιτούτο της Γούχαν. Μα η αντι-Κινεζική προπαγάνδα δεν βοηθάει στη διαλεύκανση της πραγματικής διαρροής. Άλλοι καταδεικνύουν έρευνες όπως στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Fort Derick (και αλλού).

Τέτοιες διαρροές μπορούν να συμβούν οπουδήποτε – σκόπιμα ή “ατυχηματικά” – ακόμα και στις πιο ασφαλείς εγκαταστάσεις: αυτό υποστηρίζουν με έρευνά τους οι καθηγητές Κόμπλεντς και Λέντζος (ο πρώτος στο πανεπιστήμιο George Mason στις ΗΠΑ, η δεύτερη στο Βασιλικό Κολλέγιο Λονδίνου).

Από την άλλη, ναι, η Κίνα έχει αρχίσει να δείχνει μια πλευρά που αναπτύχθηκε επί μισότρελου Μάο. Ο προσεκτικός παρατηρητής βλέπει πως δεν έχει υπάρξει από το ΚΚΚ ξεκάθαρη καταδίκη και απόρριψη των Μαοϊκών πρακτικών. Οπότε μπορεί να εικάσει πως ενδέχεται κάποια ώρα αυτές να ξανά-παρουσιαστούν.

Βλέπει, επίσης, πως έχουν ξανά-παρουσιαστεί καθώς η κυβέρνηση Xi Jinping έχει περικόψει στο Χονγκ Κονγκ σοβαρά τις απλές, δημοκρατικές ελευθερίες που συμφώνησε να διατηρήσει ως το 2047, όταν έγινε το 1997 η μεταβίβαση της βρετανικής αποικίας στην Κίνα. Και χρησιμοποιεί τις γνωστές μεθόδους φίμωσης, φυλάκισης και, όπως διατείνονται ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ, δολοφονίας, πολλών αντιφρονούντων.

Βλέπει, επιπλέον, πως η Κίνα αρνήθηκε με διάφορες σοφιστείες και ψεύδη να καταδικάσει τη Ρωσική Εισβολή στην ανεξάρτητη Ουκρανία, παρότι είχε αναγνωρίσει τα σύνορά της και αποδεχτεί την τάση της να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει εν μέρει δίκιο όταν αξιωματούχοι της σε διάφορες περιπτώσεις λένε πως μια καταδίκη δεν θα σταματήσει τον πόλεμο ούτε θα βελτιώσει τις συνθήκες προς κατάπαυση του πυρός. Μα από την άλλη αυτή θα δείξει πως η Κίνα σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά αυτήν που δηλώνει πως δεν εισβάλει μια χώρα σε άλλη ανεξάρτητη και μέλος του ΟΗΕ.

Οπότε, υποθέτω, πως κυριαρχούν απολυταρχικές ιδέες πως και η ίδια θα κάνει παρόμοια εισβολή (π.χ. στην Ταιβάν, που θεωρεί κομμάτι της ηπειρωτικής Κίνας) όταν μπορέσει. Επίσης, πως μπορεί να δώσει πολεμική και χρηματική βοήθεια στη Ρωσία που συναντά τεράστιες δυσκολίες να καταλάβει την Ουκρανία και πιέζεται όλο και περισσότερο από τις κυρώσεις της Δύσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *