205. Ποίηση: Ξύλινη γέφυρα, Dagestan

205. Ποίηση: Ξύλινη γέφυρα, Dagestan

- in Ποίηση
0

Νικόδημος

Το Νταγκεστάν είναι μια μικρή δημοκρατία μέσα στην Ρωσία, που εκτείνεται από τη δυτική πλευρά της Κασπίας θάλασσας.

Η ονομασία σημαίνει ‘‘Χώρα (-stan) βουνών (dag-)”. Έχει διεθνή σύνορα στα νότια με το Αζερμπαϊτζάν και δυτικά με τη Γεωργία. Εσωτερικά (μέσα στη Ρωσία) συνορεύει δυτικά με τη Τσετσενία και βόρεια με τη Stavropol Krai και την Kalmykia. Πρωτεύουσα είναι η Makhachkala με 572.000 πληθυσμό.

Εκεί, λοιπόν, κοντά σε ένα χωριό Gulli (ή Juli) στην περιοχή Τabasaran υπάρχει μία γέφυρα φτιαγμένη από ξύλα δίχως ούτε μία μεταλλική πρόκα. Βλέπετε πρώτα βουνά και φαράγγι.

Η ξύλινη αυτή γέφυρα (κεντρική φωτο) φτιάχτηκε πριν από 200 έτη. 

Την έφτιαξαν οι κάτοικοι μόνοι τους: δεν είχαν παρά ξυλεία και πέτρα! Έχει ύψος 10 μέτρα και μπορεί να δεχτεί ένα σύγχρονο επιβατικό αμάξι άνετα.

Η παράδοση των κατοίκων λέει πως η γέφυρα φτιάχτηκε πριν από 700 ή 800 έτη. Θεωρείται πια ιστορικό κι αρχιτεκτονικό μνημείο. Μερικοί συνδυάζουν τις δυο χρονολογίες εξηγώντας πως Ναι, κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα μα καθώς τα ξύλα σάπιζαν, τα τελευταία που αλλάχτηκαν ήταν πριν 200 έτη!

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

643. Φιλοσοφία: Ανάποδη θεώρηση: απαρχή φιλοσοφίας (6)

Τείνουμε να βλέπουμε τα πράγματα ανάποδα. Συχνά θωρούμε