Π256: Βρετανικό Χιούμορ ξανά

Π256: Βρετανικό Χιούμορ ξανά

- in Ποίηση
0

1. Ειρωνεία και λογοπαίγνιο είναι δυο βασικά χαρακτηριστικά του Βρετανικού χιούμορ. Επίσης οι Βρετανοί και ιδίως οι Άγγλοι, ως ξεχωριστοί από Σκωτσέζους, Ουαλούς και Ιρλανδούς, μπορούν άνετα να γελάσουν με αστεϊσμούς ενάντια στον εαυτό τους.

Το λογοπαίγνιο είναι δύσκολο. Διότι χάνεται στη μετάφραση. Π.χ. μια κυρία ζητά από τον μανάβη (a pair) ένα ζευγάρι και δείχνει το καφάσι με αχλάδια. Εκείνος καταλαβαίνει “ένα αχλάδι” (a pear) και της δίνει μόνο ένα. Συχνά είναι τα ομόηχα hare ‘λαγός’ και hair ‘μαλλιά, τρίχες’, ring (δαχτυλίδι ή κουδούνισμα) και wring ‘στύβω’, ‘στρίβω σφιχτά’ κλπ. Άλλο, “Γιατρέ μου, τι θα μου συστήνατε σε μια κατάσταση με πολύ wind (=αέρια, τυμπανισμό)”; Και ο γιατρός “Να πετάξετε χαρταετό” (παίρνοντας τη λέξη wind ως “άνεμο”).

2. Το άλλο στοιχείο είναι ο αυτοσαρκασμός ή αυτογελοιοποίηση.

Π.χ. σε μια συνομιλία μεταξύ αξιωματικών ο ένας λέει “Τίποτα δεν είναι τόσο καλό για να ανεβάσει το ηθικό των αντρών όσο το να δουν έναν στρατηγό νεκρό”. Και ο άλλος, “Σωστά! Και δεν κάνει διαφορά σε ποια πλευρά ανήκει ο στρατηγός.”

Η λεπτή ειρωνεία παρουσιάζεται και στο ακόλουθο στρατιωτικό. Ένας αξιωματικός σε άλλο: “Η δυσκολία να ηττηθούν οι Βρετανοί στρατιώτες οφείλεται στο ό,τι είναι αργόστροφοι.” Ο άλλος δεν καταλαβαίνει, “Πώς κι έτσι;” Ο πρώτος: “Α, δεν το διαπίστωσες ακόμα; Να, διαλύεις τη δεξιά πλευρά τους, σαρώνεις την αριστερή, διαπερνάς το κέντρο, μα αυτοί δεν παίρνουν χαμπάρι. Συνεχίζουν!”

3. Μια κυρία μπαίνει στο λεωφορείο από τη μπροστινή πόρτα με το μωρό αγκαλιά και ο οδηγός κάνει έναν μορφασμό λέγοντας “Ουχ! Είναι το πιο άσκημο μωρό που έχω δει!” Η κυρία βρίσκει μια θέση πιο πίσω. Κάθεται και λέει στον διπλανό συνταξιδιώτη της “Πολύ αγενής ο οδηγός. Τώρα μόλις με έβρισε!” Ο άντρας λέει: “Αυτό δεν επιτρέπεται. Πηγαίνετε να του την πείτε απ’ την καλή. Άντε, και αφήστε να φροντίζω εγώ το πιθηκάκι σας!”

Πρόβλημα. Ένας κυνηγός ξάφνου βλέπει 5 πουλιά σ΄ ένα δέντρο. Πυροβολεί γοργά με το δίκαννό του και πετυχαίνει τα δυο. Πόσα έμειναν;

Δυο. Τα άλλα τρία πέταξαν μακριά!

Ρατσιστικό. Ο Τζιμ πάει να δει τον Σκωτσέζο φίλο του. Τον βρίσκει στο διαμέρισμά του να ξεκολλά την ταπετσαρία από τον τοίχο. “Α, κάνεις ανακαίνιση,” του λέει. “Όχι,” απαντά ο φίλος του. “Κάνω μετακόμιση σε άλλο σπίτι.”

4. Ένας ηλικιωμένος πίνει αργά το ουίσκι του στο μπαρ του αεροδρομίου όταν ένας νεαρός κάθεται δίπλα του και πιάνει κουβέντα. “Πάτε διακοπές;” ρωτά. “Όχι,” απαντά ο ηλικιωμένος. “Λυπάμαι που το λέω μα φεύγω οριστικά. Πριν τον 20ό αιώνα ο ομοφυλόφιλος καταδικαζόταν σε θάνατο στη χώρα μας. Στις αρχές του 20ού αιώνα η τιμωρία έγινε πολυετής φυλάκιση. Το 1967 η ομοφυλοφιλία νομιμοποιήθηκε για ενήλικες συναινούντας άνω των 21. Το 2014 θεσπίστηκε νόμος που επιτρέπει τον γάμο σε γκέι ζευγάρια. Αποφάσισα να μεταναστεύσω προτού η κυβέρνηση κάνει την ομοφυλοφιλία αναγκαστική για όλους!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *