Οι «πεφτοσυννεφάκηδες»

Οι «πεφτοσυννεφάκηδες»

Πάσχος Μανδραβέλης

Οκτώ μήνες μετά την εποποιία του κ. Πέτρου Δούκα στην Ηλεία, δηλαδή τον Απρίλιο του 2008, ο κ. Στέφανος Μάνος σημείωνε στις στήλες αυτής της εφημερίδας «Το δημόσιο χρέος στις 31.12.2003 ήταν 168 δισ. ευρώ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 31.12.2007, έφθασε τα 216 δισ. ευρώ. Σε τέσσερα χρόνια προστέθηκαν χρέη 48 δισ. ευρώ. Τι είναι 48 δισ. ευρώ; Το 2007 το κράτος εισέπραξε από άμεσους και έμμεσους φόρους 48 δισ. ευρώ. Η αύξηση του δημοσίου χρέους τα τελευταία 4 χρόνια είναι ίση με το σύνολο των φορολογικών εσόδων του 2007». (26.4.2008).

Ουδείς εντυπωσιάστηκε από αυτούς τους αριθμούς. Η τότε κυβέρνηση δεν καταδέχτηκε καν να το σχολιάσει. Έτσι κι αλλιώς ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. δεν κόμιζε γλαύκα στην Αθήνα. Όπως ο ίδιος σημείωνε, τα νούμερα προέρχονταν από τους επίσημους προϋπολογισμούς του κράτους, οι οποίοι επίσης ψηφίζονται αδιάβαστοι.

Μετά  ακόμη οκτώ μήνες, τον Δεκέμβριο του 2008, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προειδοποιούσε στη Βουλή ότι «αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής ότι η Eλλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ONE και ότι επίσης οι όποιες νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν. Θεωρούν ότι η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας (…) απλώς τους κορόιδεψε. H Eλλάδα, πιστεύουν ότι, καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο για δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Eπιτροπής (…) Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού (…) θα διατυπωθεί η υπόδειξη ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί –μάλλον– με προσφυγή στο ΔΝΤ. Θα είναι μια ταπεινωτική εξέλιξη για την Ελλάδα, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» (ομιλία στη Βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού 19.12.2008).

Και αυτή η δήλωση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Εδέησε όμως να απαντήσει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ότι «Δυστυχώς, ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός, ο κύριος Σημίτης, έφτασε χθες να κινδυνολογεί για δήθεν προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ούτε συζητήθηκε ούτε τίθεται θέμα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (20.12.2008).

Τα θυμίζουμε όλα αυτά γιατί κυκλοφορούν πολλοί «πεφτοσυννεφάκηδες», που δηλώνουν έκπληκτοι απ’ όσα ακούγονται στο βίντεο με τον δήμαρχο Σπάρτης. Λες και δεν είχε γίνει τότε ανέκδοτο η προεκλογική αποζημίωση (3.000 ευρώ) με μια απλή δήλωση. Κυρίως τα θυμίζουμε διότι μπορεί και στο μέλλον να ξανακούσουμε σε διάφορες πλατείες «μα εμείς δεν ξέραμε ότι χρεοκοπούσαμε…».

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *