Εξαιρέσεις και παραδείγματα

Εξαιρέσεις και παραδείγματα

Γιούλη Επτακοίλη  

Προσωπικά, δεν εντυπωσιάστηκα από τη φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σε αίθουσα αναμονής του Ευαγγελισμού χθες το πρωί, προκειμένου να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, πιθανότατα λαμβάνοντας την επαναληπτική δόση. Η παρουσία του εκεί έγινε αντιληπτή μάλλον τυχαία, από κάποιον πολίτη ή εργαζόμενο, που απαθανάτισε τη στιγμή και τη μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαφορετικά, αμφιβάλλω αν θα την πληροφορούμασταν.

Eίτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με τις πολιτικές του, είτε τον θεωρεί εκσυγχρονιστή της χώρας είτε του αποδίδει ευθύνες για πάρτι διαφθοράς με πρωταγωνιστές υπουργούς κυβερνήσεών του, «αυτούς που μας χρεοκόπησαν», ο Κώστας Σημίτης παραμένει συνεπής.

Τον φαντάζεστε να σηκώνει το τηλέφωνο για να ζητήσει ρουσφέτι και να εμβολιαστεί εκτός σειράς; Δύσκολα. Τον φαντάζεστε να μην πειθαρχεί στα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας; Με τίποτα. Τον φαντάζεστε να φεύγει εκτός του κέντρου της Αθήνας για να κάνει πεζοπορία με τη σύζυγό του στην Πάρνηθα; Σε καμία περίπτωση. Αρα, γιατί να εντυπωσιαστούμε από τη φωτογραφία του στον Ευαγγελισμό, όπου κάθεται σε μια καρέκλα περιμένοντας υπομονετικά μέχρι να έρθει η σειρά του; Δεν μας έκανε σοφότερους, δεν μας λέει κάτι περισσότερο για τον Σημίτη απ’ όσα ήδη γνωρίζουμε από τη διαδρομή του.

Η συγκεκριμένη εικόνα έγινε «θέμα», αναπαράχθηκε, συζητήθηκε, σχολιάστηκε αρκετά. Μόνο που αυτό λέει πιο πολλά για εμάς παρά για τον πρώην πρωθυπουργό. Αποκαλύπτει την ανάγκη του «παραδείγματος» όταν η εξουσία, πολιτική, οικονομική ή άλλου τύπου, δεν συμπεριφέρεται μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτικού ήθους. «Είμαστε αμείλικτοι. (…) Για όσους πιστεύουν ότι στην πλάτη των ανθρώπων που πραγματικά έχουν ανάγκη το εμβόλιο, θα παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, (δεν θα κάνουμε) ούτε βήμα πίσω», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Καμίνη, σχετικά με τους εκτός διαδικασίας εμβολιασμούς στη Θεσσαλονίκη. «Οταν έχουμε 35.000 εμβολιασμούς και συζητάμε για 3-4-5 περιπτώσεις, προφανώς είναι η απόλυτη εξαίρεση», συμπλήρωσε.

Απόλυτη εξαίρεση η Θεσσαλονίκη, το Παλαιό Φάληρο, η Καλλιθέα και όπου αλλού τσιμπήθηκαν παρανόμως ή γιατί θα «χαλούσαν τα εμβόλια και θα τα πετούσαμε στα σκουπίδια», απόλυτη εξαίρεση και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που παραβίασε τα μέτρα και προσπάθησε να γλιτώσει το διοικητικό πρόστιμο επιδεικνύοντας τη βουλευτική του ταυτότητα, γενικώς πολλές απόλυτες εξαιρέσεις σε μια περίοδο μεγάλης κόπωσης των πολιτών, ανασφάλειας και ελάχιστων πλέον αντοχών.

Οταν πολλοί γύρω μας, από τον βουλευτή μέχρι τον αντιδήμαρχο και από τον κολλητό του υφυπουργού μέχρι τον οικονομικό παράγοντα, κάνουν χρήση προνομίων, παρακάμπτουν σειρά και αδιαφορούν για τα μέτρα και τη λίστα προτεραιότητας, αυτός που δεν το κάνει, ενώ θεωρητικά θα μπορούσε, γίνεται πρότυπο.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *