Αρσενικά παλαιάς κοπής

Αρσενικά παλαιάς κοπής

Σάκης  Μουμτζής

Και ξαφνικά μάς προέκυψαν τα αρσενικά της «παλαιάς κοπής». Προσέξτε τη λέξη. Όχι άνδρες, αλλά αρσενικά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ποια είναι αυτά τα αρσενικά; Όπως αυτοπροσδιορίζονται, οι άνδρες αυτής της συνομοταξίας, αφού φάνε τη «χυλόπιτα», σύμφωνα με την εφηβική μας ορολογία, δεν πτοούνται και συνεχίζουν την πολιορκία, όπως λένε. Μόνο που αυτή η πολιορκία τού «αρσενικού» έχει μετατραπεί πλέον σε παρενόχληση. Δε γνωρίζω τι είχε στο μυαλό του ο κ. Χαϊκάλης όταν κατέφευγε σε αυτό το επιχείρημα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά κάποιος να του πει μερικά απλά πράγματα.

1. Δεν υπάρχουν αρσενικά παλιάς και νέας κοπής. Υπάρχουν μόνον άντρες που σέβονται την προσωπικότητα των γυναικών και τις αποφάσεις τους και άντρες που τους αρέσει να τις προσβάλουν και να τις μειώνουν. Τα αρσενικά παλιάς κοπής «που δεν καταλαβαίνουν τίποτα» είναι επινόηση του κ. Χαϊκάλη. Επ’ αυτού θα είχε ενδιαφέρον ο κ. πρώην υπουργός να μας πει ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αρσενικών νέας κοπής, για να έχουμε σφαιρικότερη αντίληψη των απόψεων του.

2. Είναι απλό. Όταν μια γυναίκα σε απορρίπτει, τα μαζεύεις και φεύγεις. Η περαιτέρω επιμονή είναι παρενόχληση. Αν θίγεται ο εγωισμός σου δοκίμασε την τύχη σου σε άλλη γυναίκα ή ρίξτο στο πιοτό για να ξεχάσεις. Οφείλεις όμως να ξέρεις, ω άνδρα της παλιάς κοπής, πως και η απόρριψη είναι μέσα στη ζωή. Αντί να επιμένεις και να θυμώνεις, να κοιτάξεις αν κάτι έκανες λάθος ώστε να προσπαθήσεις να βελτιωθείς.

3. Αν τώρα ο κ. Χαϊκάλης όταν μιλά για αρσενικό παλιάς κοπής, εννοεί τον άντρα με τις παραδοσιακές αρχές και τις εξουσιαστικές αντιλήψεις, τότε έχει σίγουρα πρόβλημα γιατί πάνω σε αυτές τις παραδοσιακές αρχές και τις εξουσιαστικές αντιλήψεις γιγαντώθηκε το κύμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Φαίνεται πως κάποιοι ακόμα και σήμερα δεν έχουν αντιληφθεί πως η σύναψη ερωτικής σχέσης απαιτεί τη συναίνεση και της άλλης πλευράς. Η «σύμβαση» δεν είναι μονομερής. Μονομερής είναι η διάλυση της «σύμβασης».

4. Είπαμε πως το #me too έχει και τις υπερβολές του που μερικές φορές τείνουν να μειώσουν την αξία του. ‘Όμως η προσφορά του είναι σημαντική γιατί διαμορφώνει συνειδήσεις και απονέμει ετεροχρονισμένη δικαιοσύνη μέσα από το δικαστήριο της κοινής γνώμης που διαμορφώνουν τα ΜΜΕ. Τα θύματα, κατά μιαν έννοια, λυτρώνονται από φαντάσματα που τα στοιχειώνουν πολλά χρόνια. Αυτός ο επαναπροσδιορισμός αξιών και κυρίως συμπεριφορών ισχύει και για όλα τα αρσενικά, ανεξαρτήτως της «κοπής» τους. Με απλά λόγια η «κοπή», δηλαδή η νοοτροπία, δεν αποτελεί ελαφρυντικό για προσβλητικές πράξεις ούτε υπερασπιστικό ισχυρισμό που μετατρέπει την παρενόχληση σε μια ανώδυνη πολιορκία.

Ας γνωρίζουν όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονταν επί χρόνια την θέση ισχύος τους ή το διευθυντικό τους δικαίωμα για να ικανοποιούν τις γενετήσιες ορμές τους, πως από εδώ εμπρός θα έχουν ύπνο ανήσυχο. Ακόμα και τα αρσενικά παλιάς κοπής.

Πηγή: Liberal

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *