Η «πέμπτη φάλαγγα» της πανδημίας

Η «πέμπτη φάλαγγα» της πανδημίας

Άγγελος Στάγκος  

Ο πόλεμος με τον κορωνοϊό είναι παγκόσμιος, ίσως ο Γ΄, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει χώρα του πλανήτη που να μην έχει πληγεί και να μη μετράει θύματα. Θυμίζει περισσότερο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τις συνεχείς μάχες χαρακωμάτων, παρά τον Β΄ με τις κεραυνοβόλες επελάσεις τεθωρακισμένων και τις μεγαλειώδεις αποβάσεις. Ελπίζεται ότι η ανακάλυψη εμβολίου (ή εμβολίων) θα δράσει ως ατομική βόμβα δίνοντας οριστικό τέλος στην εξάπλωσή του, όμως η αναζωπύρωση της πανδημίας όταν και όπου επιχειρείται η παραμικρή χαλάρωση μέτρων δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις για τον ερχομό της ευλογημένης ώρας. Προς το παρόν, ο πόλεμος διεξάγεται με εκατέρωθεν επιθέσεις για εδάφη μερικών εκατοντάδων μέτρων.

Στο ελληνικό μέτωπο, οι μάχες που δίνει ο κόσμος των ειδικών του συστήματος υγείας, της κυβέρνησης και των λογικών πολιτών υπονομεύονται από μια εσωτερική «πέμπτη φάλαγγα» με ετερόκλητα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Δεν πρόκειται για οργανωμένη πέμπτη φάλαγγα, από την άλλη πλευρά όμως όσοι στοχευμένα ή ασυναίσθητα αντιτίθενται ή παραβιάζουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας συγκλίνουν στον ίδιο στόχο, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Στην υπονόμευση της δημόσιας υγείας!

Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν τάσσεται επισήμως κατά της λήψης μέτρων για την πανδημία. Ωστόσο, τον τόνο δίνουν οι ιεράρχες και οι παπάδες –αρκετοί από αυτούς ανήκουν φανερά στους «ψεκασμένους», άλλοι παίζουν παιχνίδια εξουσίας που αφορούν τον κύκλο τους– οι οποίοι διακηρύσσουν ότι η Ορθοδοξία βρίσκεται υπό διωγμόν λόγω των μέτρων και εμφανίζονται σαν αγωνιστές υπεράσπισής της. Οχι μόνον αρνούνται να συνεργαστούν με την πολιτεία, αλλά απειλούν με… αντάρτικο, και είναι γνωστό ποια είναι η επιρροή τους σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδίως στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην πολιτική τάξη. Τα παραδείγματα και οι αποδείξεις περί αυτού είναι καθημερινά φαινόμενα.

Από κοντά είναι οι Ρομά, αν και δεν συνεργάζονται ως συγκροτημένη οντότητα με την Εκκλησία. Από την πρώτη ώρα της επέλασης του ιού, ήταν φανερό ότι θα τον βοηθούσαν να κυριαρχήσει με τον τρόπο ζωής τους. Είναι ένας πληθυσμός που δεν μπαίνει ούτε στοιχειωδώς στο «καλούπι» του νόμου και της τάξης, κάτι που έχει αποδεχθεί σιωπηρά το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του. Είναι γνωστό ότι η έξαρση του ιού που παρατηρείται στη δυτική Αττική οφείλεται κυρίως στην κινητικότητα των Ρομά στην ευρύτερη περιοχή, το ίδιο συνέβη επανειλημμένα στη Λάρισα και αλλού. Δυστυχώς, η αδιαφορία και η άρνηση στην τήρηση κανόνων από τους Ρομά συνδυάζεται πια και με αύξηση της εγκληματικότητας.

Ο βασικός κορμός της πέμπτης φάλαγγας είναι, βέβαια, οι νέοι που αδιαφορούν και αντιδρούν λόγω ηλικίας, αλλά και οι λεγόμενοι «ψεκασμένοι» μαζί με τους αρνητές της πραγματικότητας, που σε πολλές ταυτίζονται με «αριστερές» και «ακροδεξιές» δοξασίες. «Γκουρού» αυτών πασχίζει συνειδητά να γίνει ο Κυρ. Βελόπουλος χρησιμοποιώντας τις τηλεοπτικές εκπομπές, όπου εμφανίζεται ως «πραματευτής» μαντζουνιών. Η υποτίμησή του θα αποδειχθεί λάθος για πολλούς λόγους…

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *