Ε972: Λίγα πολυ-πολιτισμικά

Ε972: Λίγα πολυ-πολιτισμικά

- in Επικαιρότητα
0

1. Το Ισλάμ έχει επιδείξει σπουδαίες εκδηλώσεις πολιτισμού από την Περσία, στη Βόρειο Αφρική ως την Κόρδοβα της Ισπανίας – σε αρχιτεκτονική, ποίηση, φιλοσοφία και ιατρική. Στη Οθωμανική Αυτοκρατορία τα δείγματα πολιτισμού είναι σχεδόν ανύπαρκτα με λαμπρή εξαίρεση τον Σούφι μυστικιστή Τζαλαλουντίν Ρουμί (1207-1273) στην Ανατολία (=σημερινή Τουρκία), που έγραψε το εξαίσιο Mathnawi, και τους Δερβίσιδες χορευτές (Mevlevi Tariqa) στην Κόνια το 1224 από μαθητές του.

Παράλληλα ορισμένοι κλάδοι του Ισλάμ επέδειξαν φανατισμό, πειρατικές κατακτήσεις άλλων λαών, βίαιο προσηλυτισμό και αγριότητα, που όλα μαζί φαντάζουν ασυμβίβαστα με τις λεπτές απόψεις του ανώτερου πολιτισμού του. Μια θλιβερή άποψη αυτής της αγριότητας, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και στις πιο οπισθοδρομικές ισλαμικές χώρες και σε μερικές από τις πλουσιότερες στην Αραβία, είναι η απόλυτη υποταγή της γυναίκας που γίνεται ιδιοκτησία του άντρα (πατέρα, συζύγου, αδελφού κλπ), και η βασανιστική θανάτωση των ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών.

2. Τις σκέψεις τις προκάλεσε άρθρο του κ. Θεοδωρόπουλου στην Κυριακάτικη Καθημερινή 18/10/20 στο οποίο ο έγκριτος δημοσιογράφος αναθυμάται προηγούμενο άρθρο του (προ τριετίας) στο οποίο, πολύ ορθά κατ’ εμέ, λοιδορούσε το Athens Gay Pride της χρονιάς εκείνης, όταν οι πιο έκλυτοι, παρηκμασμένοι γκέι παρέλαυναν επιδεικτικά διεκδικώντας το δικαίωμα (που ήδη είχαν) να είναι διαφορετικοί. (Έχουμε κι εμείς γράψει για το θέμα και αναρτήσαμε σχετικά άρθρα άλλων και του Θεοδωρόπουλου).

Πολύ ορθά αναρωτιέται ο αρθρογράφος γιατί δεν ξεσηκώθηκαν οι φεμινίστριες που έβλεπαν το γυναικείο φύλο να αυτοεξευτελίζεται τόσο χυδαία. Και δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη και μοναδική φορά.

Κατηγορήθηκε τότε ο δημοσιογράφος για ισλαμοφοβία και “ομοφοβία”. Κι εγώ κατηγορήθηκα ως σεξιστής για παρόμοιες ιδέες σε άρθρα μου και από άντρες και από γυναίκες.

3. Δυστυχώς η μικρόνοια του κοσμάκη, η συναισθηματική εύκολη σκέψη και διατύπωση με ισχυρές κενώσεις συναισθήματος δεν ενδιαφέρονται για μια βαθύτερη κατανόηση. Μένουν μηχανικά και αυτάρεσκα στην αυταπάτη και ακατανοησία τους. Και παράγουν πολλή παρεξήγηση και παραπλάνηση.

Διότι η γυναίκα δεν είναι απλώς ένα σώμα κι ένα πρόσωπο, ένα σκεύος υπηρεσίας και ηδονής μόνο.

Είναι σύντροφος, είναι στολίδι και στήριγμα, είναι έμπνευση και κινητήρια δύναμη, είναι, πάνω από όλα, η μητέρα που αναμεταδίδει τη ζωή και φροντίζει την ανάπτυξή της, όσο πλημμελώς κι αν το κάνει συχνά, και δίνει το μέτρο για την οικογενειακή ζωή.

Αν η μεταμοντέρνα μάγκικη γενιά με όλες τις λόξες της τη σκέφτεται αλλιώς, τότε η γενιά αυτή θα υποφέρει και θα καταστραφεί.

4. Όσο για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, βλέπουμε τη χειρότερη εκδοχή τους, έκδηλη στη διαχρονική ιστορία τους, στον Ερντογάν της Τουρκίας με τον αήθη επεκτατισμό και τη βάρβαρη αλαζονεία του, μα και την τρέλα του να νομίζει πως μπορεί να επιβάλει την τουρκική ισχύ σε όλη τη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, εκπαιδεύοντας φανατικούς δολοφόνους τζιχαντιστές και υποδαυλίζοντας όπου μπορεί ταραχές και φασαρίες.

Το είδαμε και στον φριχτό αποκεφαλισμό ενός καθηγητή στο Παρίσι (18/10/2020) από έναν παρανοϊκό Τσετσένο ισλαμιστή.

Ναι, ισλαμιστές είναι, όπως και οπαδοί άλλων θρησκειών, ευπρόσδεκτοι στην πολυπολιτισμική Ευρώπη μας. Μα ενώ εμείς σεβόμαστε το δικαίωμά τους να μελετούν το Κοράνι τους και να μην τρώνε χοιρινό, ας σεβαστούν και αυτοί τα ιερά και όσια των παραδόσεων στις χώρες όπου βρήκαν καταφύγιο από τις φριχτές συνθήκες των δικών τους χωρών.

Τελειώνοντας με το θέμα γυναίκα στο Ισλάμ αναφέρω μερικές ιερές ρήσεις.

Ένα ιερό κείμενο (το Tirmidhi) δηλώνει «Ο πιο ολοκληρωμένος πιστός είναι αυτός με την καλύτερη ηθική· αυτοί με τη καλύτερη ηθική είναι εκείνοι που φέρονται καλύτερα στις συζύγους τους».

Και στην Τελευταία Ομιλία του, ο Προφήτης είπε: «Να τηρείτε το καθήκον σας στον Αλλάχ σχετικά με τις γυναίκες: να τους φέρεστε με σεβασμό και καλοσύνη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *