Fake news και προσωπικά δεδομένα

Fake news και προσωπικά δεδομένα

Πάσχος Μανδραβέλης

Με τη γνωστή (παλαιόθεν) υπευθυνότητά του, ο πρώην πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» κ. Γιάννης Μυλόπουλος βγήκε να ανακοινώσει στο πανελλήνιο συνταρακτικά νέα: «Γνωστή μου πριν από μέρες είδε τις ουρές του ΕΟΔΥ, έδωσε τα στοιχεία της και περίμενε τη σειρά της να της κάνουν τεστ. Επειδή καθυστερούσαν όμως πολύ, αποφάσισε να φύγει. 1-2 μέρες μετά, της τηλεφώνησαν από τον ΕΟΔΥ για να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα του τεστ που δεν έκανε. Ηταν θετικό…» (7.11.2020).

Χαράς ευαγγέλια για τους ψεκασμένους όλης της χώρας και είναι απορίας άξιον που η εφημερίδα «Μακελειό» δεν το έκανε πρώτο θέμα. Στο κάτω κάτω της γραφής, ο κ. Μυλόπουλος δεν είναι τυχαίο άτομο, σαν εκείνη την ψευδώνυμη «Μαρία» που βγήκε στο twitter για να πει τα ίδια: «Γνωστός μου πήγε να κάνει το δωρεάν τεστ COVID στη Σαλόνικα. Συμπλήρωσε τα στοιχεία του στα χαρτιά αλλά λόγω της αφόρητης ουράς, έφυγε και δεν έκανε το τεστ. Τον πήραν τηλέφωνο για να του πουν ότι είναι θετικός και μόλις τους είπε τι έγινε, είπαν συγγνώμη, λάθος. Γελάει ο κόσμος» (30.10.2020). Ο κ. Μυλόπουλος μπορεί να μην έχει σοβαρές ακαδημαϊκές περγαμηνές, αλλά στα μάτια του κόσμου είναι πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο ΣΥΡΙΖΑ τον διόρισε πρόεδρο της ΕΡΤ3 και πρόεδρο Δ.Σ. του τεράστιου οργανισμού της «Αττικό Μετρό».

Ολες οι θεωρίες συνωμοσίας ξεκινούν, σταματούν και στηρίζονται στο «κάπου πήγα, κάποιον είδα, κάτι μου είπε να σας πω». Ειδικώς στη συνωμοσιολογία του ιού, οι θεωρίες λένε ότι οι Αρχές όλου του κόσμου διογκώνουν τα κρούσματα, για να επιβάλλουν παγκόσμια δικτατορία και να μπορέσει επιτέλους ο Μπιλ Γκέιτς να μας χώσει το τσιπάκι που θα μας παρακολουθεί. Τώρα έχουν ένα ακόμη σύμμαχο: τα αποκαλούμενα προσωπικά δεδομένα…

Αμέσως μετά την ανάρτηση του κ. Μυλόπουλου έγινε ένας μικρός χαμός. Ο ΕΟΔΥ διέψευσε το περιστατικό απειλώντας να τον μηνύσει για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Δεκάδες χρήστες του twitter έψεξαν (με τον γνωστό και όχι ευγενικό τρόπο) τον πρώην πρύτανη. Ο ίδιος αναγκάστηκε να κάνει πίσω: «Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ανάρτησή μου για ιστορία που άκουσα, έκρινα καλό να την κατεβάσω. Μη μπορώντας να αποκαλύψω τις πηγές μου, σεβόμενος προσωπικά δεδομένα, δεν μπορώ να υποστηρίξω την αξιοπιστία της. Οι πρωταγωνιστές αν θέλουν θα προχωρήσουν οι ίδιοι σε καταγγελία» (8.11.2020).

Θαυμάσια! Καθείς μπορεί πλέον να ψεκάζει το κοινό με ψευδογεγονότα και αν ερωτηθεί τα βασικά «ποιος; πότε; κ.λπ.» μπορεί απλώς να πει «μη με πιέζετε, υπάρχουν προσωπικά δεδομένα». Ετσι δεν μάθαμε τίποτε για τα παιδάκια που λιποθυμούσαν στα σχολεία από την πείνα, ούτε καν πόσα ήταν αυτά. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά μην τυχόν πέθαναν και η παγκόσμια ελίτ βρήκε την ευκαιρία να φορτώσει τα θύματα της λιμοκτονίας στον SARS-COVID 19…

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *