Εκλογές εκπαιδευτικών πρώτη φορά ηλεκτρονικά: Aλήθειες και ψέματα

Εκλογές εκπαιδευτικών πρώτη φορά ηλεκτρονικά: Aλήθειες και ψέματα

Πολύς λόγος έγινε για την ελλιπή συμμετοχή εκπαιδευτικών κατά την διαδικασία εκλογών -την πρώτη στην ιστορία που έγιναν Σάββατο και ηλεκτρονικά – για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τομεάρχη Νίκου Φίλη έκανε λόγο για «αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας με ποσοστά ρεκόρ (άνω του 90%) στην “ψηφοφορία” για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών», που «συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα».

Τι πραγματικά συνέβη; Στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία συνιστά «μια μεταρρυθμιστική τομή με βαθύ συμβολισμό, έναν αγώνα για το αυτονόητο, που σπάει το απόστημα του κακώς νοούμενου συνδικαλισμού της αεργίας, της καπηλείας των προνομίων, της αναξιοκρατίας, του ελέγχου επί δημοκρατικών διαδικασιών».

Κατ’ αρχήν, οι ηλεκτρονικές εκλογές ήταν μία επιλογή του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνθήκες της πανδημίας. Και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε 170.000 εκπαιδευτικοί να προσέλθουν στα σχολεία να ψηφίσουν. Επίσης, στόχος του υπ. Παιδείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν να μην αναγκάσει τους γονείς να πάρουν άδεια εργάσιμη ημέρα – δεδομένου ότι παραδοσιακά οι εκλογές γίνονταν μεσοβδόμαδα και χανόταν η σχολική ημέρα, ενώ οι ψηφοφόροι έπαιρναν ημέρα άδειας για να πάνε να ψηφίσουν).

Επίσης, στόχος ήταν να εξασφαλίσει το αδιάβλητο και το απόρρητο της διαδικασίας, αφού μέχρι και το 2018 η συνήθης πρακτική ήταν οι υποψήφιοι να…καραδοκούν στα σχολεία και να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους που οι ίδιοι συνήθως παρακινούσαν να πάνε να ψηφίσουν.

Ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ήταν ένα ακόμη κριτήριο. Σημειώνεται ότι κατά τις πηγές του υπ. Παιδείας, το ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ» που χρησιμοποιήθηκε έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πάνω από 1.800 εκλογές για πάνω από 290.000 εκλέκτορες σε ελληνικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους, οργανισμούς, κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι το περασμένο Σάββατο, 7/11, συνδικαλιστές να μπλοκάρουν την ψηφοφορία «με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο». Οπως τονίζουν, αρχικά απαίτησαν αναβολή ψηφοφορίας και παράταση των διετών θητειών τους ακόμη και για ένα έτος.

Στη συνέχεια δεν έστειλαν εκπροσώπους στις εφορευτικές επιτροπές (όριζαν 1 από τα 3 μέλη), οδήγησαν σε παραίτηση μέλη των εφορευτικών, είτε ΕΝΤΟΣ είτε ΕΚΤΟΣ της νόμιμης προθεσμίας ξαφνικά και χωρίς να προκύπτει κάποιος σημαντικός λόγος ανωτέρας βίας.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες ότι συνδικαλιστές άρχισαν να «βομβαρδίζουν» εκπαιδευτικούς με τη γραμμή να απέχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μηνύματα μέσω e-mail, sms, viber, WhatsApp, με όσα περισσότερα μέσα γινόταν. Απειλούσαν με διαγραφές, υποψήφιοι έστελναν απειλητικά μηνύματα με ολόιδια διατύπωση. Προσέφυγαν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, απερρίφθησαν όλες οι αιτήσεις και τα επιχειρήματά τους.

«Το επιστέγασμα της κατηφόρας: ζήτησαν μετά το πέρας της διαδικασίας λίστα με όσους ψήφισαν! Με τι σκοπό; Να τους τιμωρήσουν;» διερωτώνται εκπαιδευτικοί.

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους αντιτίθενται οι συνδικαλιστές, σύμφωνα με πηγές του υπ. Παιδείας;

Απώλεια προνομίων: έχασαν άδειες που έπαιρναν τόσο πριν (για την προώθηση της υποψηφιότητάς τους) όσο και για την ίδια ημέρα των εκλογών, σε περίπτωση μη εκλογής χάνουν το προνόμιο απαλλαγής από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα (πλήρη ή κατά το ήμισυ, ανάλογα με το επίπεδο εκπροσώπησης), το προνόμιο να αποφασίζουν για μετατάξεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών (σε κάποιες περιπτώσεις με το αζημίωτο…)

Απώλεια ελέγχου της διαδικασίας: έχασαν τον έλεγχο του εκλογικού σώματος (πιθανότητες για περισσότερους, ανεξέλεγκτους, ανεπηρέαστους ψηφοφόρους). Πλέον μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε, απερίσπαστα, σε 1′ από το κινητό του, μακριά από οποιαδήποτε επιρροή, με άγνωστες τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν.

Πηγή: iefimerida

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *