Ε909: Εκρήξεις…

Ε909: Εκρήξεις…

Νικόδημος

1. Αρχές Αυγούστου 2020. Η έκρηξη στη Βηρυτό σκότωσε περισσότερα από 190 άτομα. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 6.500!

Ήταν 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, ενός χημικού υλικού που χρησιμοποιείται για λιπάσματα και για κατασκευή βομβών. 

Η έκρηξη ακούστηκε και στην Κύπρο. Κι εκεί οπωσδήποτε μερικοί θα θυμήθηκαν τη δυνατή έκρηξη (11/7/2011) στη ναυτική βάση Μαρί. Ήταν ένα κοντέινερ με από το 2009 κατασχεθέντα ιρανικά πυρομαχικά. Οι νεκροί τότε ήταν μόνο 13 αν και για κάθε οικογένεια ο πόνος της απώλειας ήταν ίδιος. Με 62 τραυματίες επίσης, το νησί θρήνησε αρκετά.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπήρξε αμέλεια. Εκρήξεις δεν είναι “ατυχήματα” όπως μια κεραυνοπληξία ή επίθεση καρχαρία. Μερικά πράγματα παραγνωρίστηκαν από κάποιον ή κάποιους. Υπάρχει και το ενδεχόμενο σαμποτάζ.

2. Στη Βηρυτό οι ζημιές είναι τεράστιες και περίπου 300.000 άνθρωποι έμειναν και θα μείνουν δίχως στέγη για πολύ καιρό. Η χρεοκοπία του Λιβάνου είναι πλέον σίγουρη εκτός κι αν οι πλούσιοι Άραβες συντρέξουν.

Δεν ήταν δολιοφθορά, όπως δείχνουν ως τώρα όλα τα στοιχεία, ούτε τρομοκρατική ή πολεμική πράξη. Μα ποτέ δεν ξέρεις σε τέτοιες περιστάσεις.

Η φύλαξη του επικίνδυνου υλικού έγινε, λέει ο επικεφαλής του λιμανιού με δικαστική εντολή – τόσο κοντά σε πυκνοκατοικημένη περιοχή!

Μα ο διευθυντής των τελωνείων του Λιβάνου είχε προειδοποιήσει πολλές φορές πως το υλικό μπορούσε να τινάξει στον αέρα όλη την πόλη. Ωστόσο τίποτα δεν έγινε για την απομάκρυνση του υλικού. Έξη φορές από το 2014, κάθε χρόνο, δηλαδή, ζητούσε να φύγει το αμμώνιο!

Είναι περίεργο που για πάνω από 6 χρόνια καμιά πολιτειακή αρχή δεν ενδιαφέρθηκε να απομακρύνει το υλικό και αφηνόταν στην αμέλεια ανεύθυνων.

3. Και σε μένα θυμίζει τον Ιούλιο 2018 τότε που μια έκρηξη πυρκαγιάς αποτέφρωσε 102 ανθρώπους και κατάκαψε τον οικισμό στο Μάτι.

Ο Πάνος Καμμένος κατηγορούσε ξεδιάντροπα τότε τους κατοίκους που γλύτωσαν πως έφταιγαν οι ίδιοι λόγω αυθαιρέτων και άναρχης δόμησης. Πιο πανούργος και μιλημένος, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής συμβούλευε τον εμπειρογνώμονα να γράψει στην Έκθεσή του πως έφταιγαν “άνεμοι και ύδατα” και να μην αναφέρει πρόσωπα (της κας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής ή άλλων αξιωματούχων) αλλιώς θα έπαιρνε δυσμενή μετάθεση και οι αξιωματούχοι θα τον κυνηγούσαν…

Έτσι κανείς δεν έφταιξε!

Στην Κύπρο κάποιος υπεύθυνος φυλακίστηκε. Ίσως να γίνει και στον Λίβανο.

Εδώ τόσοι σκοτωμένοι πώς θα νιώσουν δικαιωμένοι;

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *