Αννα Ελεφάντη: Χρονιά του σκαντζόχοιρου

Αννα Ελεφάντη: Χρονιά του σκαντζόχοιρου

Μιχάλης Τσιντσίνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει το πρόσωπό του. Τον τελευταίο χρόνο, όποτε θέλησε να δια-φημιστεί, επιστράτευσε επαγγελματία: την ηθοποιό –και, παρεμπιπτόντως, πολιτεύτριά του– Αννα Ελεφάντη.

Ο ρόλος που υποδύεται στην αντιπολιτευτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ η Ελεφάντη έχει ωριμάσει. Από την καταγγελία με τόνους ειρωνείας, πέρασε στη σκέτη ειρωνεία, όπου η καταγγελία προκύπτει μόνο ως υπαινιγμός. Η ηθοποιός πια παίζει, αυτοσκηνοθετούμενη, μόνο την ξανθιά δημοσιογράφο. Ετσι παρενσαρκώνει (ενσαρκώνει κατά λάθος) και την ιδέα που έχει το κόμμα για τους αντιπάλους του. Παραδηλώνει την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ με τα media και τον ιδεασμό του ότι βρίσκεται διαρκώς περικυκλωμένος από μια προπαγανδιστική συνωμοσία.

Ο παγερός σαρκασμός με τον οποίο η περσόνα της Ελεφάντη επιχειρεί να τρολάρει την κυβέρνηση αντανακλά το ύφος της εξουσίας όπως τη φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ – και όπως εντέλει προσπάθησε και ο ίδιος να την ασκήσει. Την εξουσία ή θα την ασκήσεις κυνικά ή δεν θα αξιωθείς ποτέ να την ασκήσεις: Αυτήν την υποσυνείδητη πίστη εκφράζει και ο εκπρόσωπος του μαγαζιού όταν ακούγεται να λέει με έπαρση στον συνομιλητή του ότι «εντάξει, δεν είμαι αφελής». Αριστεροί είμαστε. Οχι αφελείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που, αντί για το δικό του πρόσωπο, διαφημίζεται με το προσωπείο μιας εξουσίας την οποία μισούσε όσο μιμούνταν, έχει τον πρώτο μετεκλογικό χρόνο καταγάγει ένα σπάνιο «επίτευγμα»: Φθείρεται περισσότερο ως αντιπολίτευση, απ’ ό,τι φθειρόταν ως κυβέρνηση.

Οι τέσσερις μονάδες που έχασε κυβερνώντας (από το 35,46% του Σεπτεμβρίου του 2015 στο 31,5% του Ιουλίου του 2019) θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις επιπλέον επτά που έχασε μετεκλογικά (24% του δίνει με αναγωγή η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse). Δεν χρειάζεται όμως να συγκρίνουμε πραγματικές κάλπες με δημοσκοπήσεις. Η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει και από το γεγονός ότι, φοβούμενος τα χειρότερα, επέλεξε να τυλιχτεί γύρω από το πιο φθαρμένο πρόσωπο της διακυβέρνησής του. Από τον Παππά του ΣΥΡΙΖΑ το βάρος μεταφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ του Παππά.

Η άμυνα αυτή –«όλοι για έναν»– δεν τραυματίζει το κόμμα μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων. Δεν καθιστά συλλογική μόνο την ενοχή. Συμπαρασύρει και την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια όξινη ρητορική, που την απομακρύνει από το Κέντρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ που, για να συσπειρωθεί γύρω από τον Παππά, αφυπνίζει τα αντανακλαστικά του πιο ακραίου κομματικού σοβινισμού γίνεται έτσι ολοένα και περισσότερο το προϊόν που ο ψηφοφόρος απέρριψε πριν από ένα χρόνο. Γίνεται ένα κόμμα-σκαντζόχοιρος. Κρύβει το πρόσωπό του. Και βάφει τα αγκάθια του ξανθά.

Πηγή: Καθημερινή

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *