Πλάκα, Τσακάλωφ, Κουκάκι

Πλάκα, Τσακάλωφ, Κουκάκι

Γιούλη Επτακοίλη

Πλάκα, Κουκάκι, Παγκράτι, πλατεία Αγίας Ειρήνης, πλατεία Μαβίλη, Κολωνάκι, ο κατάλογος είναι μακρύς και τα προβλήματα κοινά και μεγάλα. Ηχορύπανση, τραπεζοκαθίσματα εστιατορίων και μπαρ που καταλαμβάνουν με το «έτσι θέλω» πεζοδρόμια και πλατείες, αυθαίρετες κατασκευές και πάγκοι, παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα, επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα ωράρια τροφοδοσίας, μια αφόρητη καθημερινότητα για τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας, σε απελπισία.

Στο προχθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» για την Πλάκα οι κάτοικοι μιλούν για έκρηξη της ανομίας και της αυθαιρεσίας. Περιγράφουν μια ζωή μαρτύριο. Αλλά δεν είναι μόνον η Πλάκα. Η Τσακάλωφ παραμένει προβληματική χρόνια τώρα. Το Παγκράτι, η πλατεία Αγίας Ειρήνης, η πλατεία Μαβίλη βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο του Δήμου Αθηναίων, καθώς πολλοί επιχειρηματίες επεκτείνονται πέραν των ορίων της άδειάς τους.

Μια βραδινή βόλτα σε αυτές τις περιοχές αρκεί για να συνειδητοποιήσει κάποιος το μέγεθος του προβλήματος. Η τουριστική Αθήνα, η Αθήνα των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών, η Αθήνα των μπαρ και των εστιατορίων που φιλοξενούνται στις σελίδες των ξένων ταξιδιωτικών οδηγών, η Αθήνα που ξεχωρίζει παγκοσμίως ως δημοφιλής προορισμός και ισχυρό τουριστικό brand, την ίδια στιγμή παρουσιάζεται όλο και πιο εχθρική για τους μόνιμους κατοίκους, που ζητούν τις γειτονιές τους, την πόλη τους, τη ζωή τους πίσω.

Σε όλα τα παραπάνω εάν προσθέσει κανείς το Airbnb που «διώχνει» τους ντόπιους, είτε γιατί πουλάνε οι ίδιοι ακριβά τις ιδιοκτησίες τους είτε γιατί δεν αντέχουν τα αυξημένα ενοίκια και αναζητούν αλλού φθηνότερη στέγη, είναι μια σύνθετη πραγματικότητα που ουσιαστικά θα καθορίσει τη φυσιογνωμία της Αθήνας τα επόμενα χρόνια.

Πώς μπορεί να βρεθεί μια χρυσή ισορροπία; Πώς μπορεί η πόλη να είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός χωρίς να μετατραπεί σε Ντίσνεϊλαντ, χωρίς να χάσει την ψυχή της; Πώς μπορεί να παραμείνει βιώσιμη, φιλική τόσο στον τουρίστα όσο και στον ντόπιο;

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, άλλωστε, παρόμοια προβλήματα έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αν, όμως, θέλουμε να ξεκινήσουμε από κάπου, το πιο απλό που μπορεί να γίνει είναι να κάνουν ελέγχους, να εφαρμόζονται αυστηρά οι κανόνες και όπου υπάρχει παρανομία να πέφτει βαρύς ο πέλεκυς.

Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Αθηναίων επέβαλε αναστολή της άδειας τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιο χώρο για έξι μήνες σε πέντε καταστήματα εστίασης στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στην Τσακάλωφ και στο Κουκάκι. Καθώς η ποινή αυτή θα «πονέσει», είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *