Γινόμαστε όλοι φτωχότεροι

Γινόμαστε όλοι φτωχότεροι

Ζώης Τσώλης

Άραγε η κυβέρνηση άργησε να αντιληφθεί ή σκόπιμα άργησε να πει την αλήθεια για το βάθος της ύφεσης στην οποία ήδη έχει περιέλθει η οικονομία μας; Ολοι γνώριζαν ότι η Ελλάδα είναι η πλέον ευάλωτη στην πανδημία, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ εξαρτάται από τον τουρισμό και το συνάλλαγμα που φέρνουν στον τόπο οι εξαγωγές και η ναυτιλία. Μάλιστα θα θυμούνται ότι από το δεύτερο μνημόνιο ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο ευρωπαίος επιτηρητής, έλεγε στους υπουργούς:

«Προσέξτε τον τουρισμό, από αυτόν θα βγάλετε το ψωμί της χρονιάς…».

Παρότι όμως άπαντες, διεθνείς οργανισμοί, think tanks πανεπιστημίων, τραπεζών, του ΣΕΒ, έκρουαν τον κώδωνα κινδύνου από τον Μάρτιο, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, ο πρωινός τηλεοπτικός θίασος του Σαββατοκύριακου με τα μεγαλύτερα νούμερα και οι «influencers» της δημοσιογραφίας μοίραζαν ανέξοδα επιδόματα στο πάρτι της καραντίνας. Πού να τολμήσουν να αποκαλύψουν το βάθος της ύφεσης, την έκρηξη της ανεργίας και τη φτώχεια που έφερναν οι κλειστές επιχειρήσεις, τα κατεβασμένα ρολά, τα άδεια αεροδρόμια.

Μέχρι που έφτασε η ώρα της αλήθειας. Κάποιοι μέσα στο hangover της επιτυχίας κατά του κορωνοϊού, ξύπνησαν, είδαν τι έρχεται και άλλαξαν ρητορική. Ετσι πριν από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ακούσαμε τον υπουργό Οικονομικών να εκτιμά ότι η ύφεση θα κυμανθεί από 10% έως 13% και ότι μετά τα μέτρα η ύφεση μπορεί να συγκρατηθεί 5 έως 8 μονάδες. Αν και δεν θεωρούμε ότι το πιστεύει, πρέπει να ομολογήσουμε πως ο κ. Σταϊκούρας ήταν αυτός που έγραψε στο «Βήμα» ότι – πέραν των άλλων μεγεθών – εφέτος οι εκτιμήσεις και για τις επενδύσεις είναι δραματικές, θα μειωθούν κατά 30%!

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – ο οποίος αντιλαμβάνεται τουλάχιστον τα δημόσια οικονομικά – άργησε να μιλήσει μέχρι προχθές που είπε: «Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Γιατί κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε».

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα «δεν γνώριζαν;», η απάντηση είναι προφανής: «Γνώριζαν και το έκρυβαν». Μέχρι τη στιγμή που προετοίμαζαν το σκηνικό, το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης χιλιάδες εργαζόμενοι είτε θα μπουν στο ταμείο ανεργίας είτε θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εφέτος όλοι γινόμαστε φτωχότεροι…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *