Εκλογικοί πειρασμοί

Εκλογικοί πειρασμοί

Παύλος Παπαδόπουλος

Εάν οι εθνικές εκλογές του 2019 γίνονταν με απλή αναλογική, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων θα ήταν: Ν.Δ. 130, ΣΥΡΙΖΑ 103, ΚΙΝΑΛ 26. Θεωρητικά η Ν.Δ. θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ, αλλά η ηγεσία Γεννηματά μάλλον δεν θα συμπράξει ποτέ με τη Ν.Δ. Το 2023, ακόμα και αν η Ν.Δ. παραμείνει πρώτο κόμμα, η διαφορά είναι πιθανότερο να συρρικνωθεί παρά να διευρυνθεί, κάτι που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ρυθμιστικό ρόλο του ΚΙΝΑΛ. Συνεπώς το 2023 είναι πιο πιθανό η απλή αναλογική να κάψει τη Ν.Δ. παρά η Ν.Δ. να κάψει την απλή αναλογική.

Το φθινόπωρο έρχονται το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, μεγάλα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και νέες προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά. Με την Ευρώπη να μπαίνει σε ύφεση, η φιλελεύθερη βαρκούλα της ελληνικής οικονομίας δεν θα αρμενίζει αμέριμνη στην άμπωτη του τουρισμού και στην πλημμυρίδα του χρέους.

Η δημοσκοπική υπεροχή εύκολα θα υποχωρήσει ενώ τα νταούλια της Αριστεράς ήδη «ζεσταίνουν» τις πλατείες. Σε λίγο καιρό το παράθυρο ευκαιρίας για εκλογές ίσως κλείσει οριστικά.

Η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια οριακή αυτοδυναμία ύστερα από εκλογικό αιφνιδιασμό με απλή αναλογική, γιατί ακόμα και με 45% δύσκολα θα εκλέξει 140 βουλευτές. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εύκολα δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική όπου η αυτοδυναμία απαιτεί 37%-38%. Η Ν.Δ. δύσκολα θα υπερβεί το 39,8% του 2019 σε οποιαδήποτε άλλη συγκυρία εκτός από τη σημερινή.

Με διπλές εκλογές τώρα, θα επιταχυνθεί η φθορά των ηγεσιών της αντιπολίτευσης. Με ακόμα δύο βαριές ήττες, θα ενεργοποιηθούν διεργασίες αλλαγής ηγεσίας και ίσως έλθει γρηγορότερα η εποχή Τσακαλώτου στην Αριστερά και Ανδρουλάκη στο Κέντρο. Αυτές οι ηγεσίες μπορεί να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερο ρεαλισμό την προοπτική για μελλοντικές συνεργασίες με τη Ν.Δ.

Η αυτοκριτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση 1990-93 ήταν ότι κακώς παρέπεμψε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο (διότι η παραπομπή τον αναζωογόνησε πολιτικά) και κακώς δεν έκανε νέες εκλογές το 1990 με ενισχυμένη αναλογική για να τον συντρίψει οριστικά.

Τριάντα χρόνια μετά, ο νυν πρωθυπουργός δεν επανέλαβε το πρώτο λάθος και μάλλον σκέφτεται να μην επαναλάβει ούτε το δεύτερο.

Πηγή: Καθημερινή

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *