Σήματα και κρίματα

Σήματα και κρίματα

Παντελής Μπουκάλας

Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα ερωτήματα. Πρώτο: Αφού η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» από την επεκτατική Τουρκία «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα», όπως ισχυρίστηκε ο ατάραχος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προς τι οι βροντερές διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα ετοιμάζει προσφυγή;

Ερώτημα δεύτερο: Είναι εξακριβωμένο ότι «το Turkaegean δεν το δέχτηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά ένα γραφείο που στην ουσία κατοχυρώνει βιομηχανικές ιδιοκτησίες, σήματα κ.ά.»; Δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε., που αποδέχτηκε το τουρκικό αίτημα, δεν είναι κάποιο ιδιωτικό γραφειάκι αλλά ο οργανισμός αναγνώρισης πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων της Ενωσης;

Ερώτημα τρίτο: Διαβάζουν εφημερίδες οι κυβερνώντες και οι μετακλητοί και αμετάκλητοι υπάλληλοί τους ή, τέλος πάντων, παίρνει το μάτι τους τίποτε άλλο από τα σχόλια και τα σκίτσα που δεν τους λιβανίζουν, και τους εξωθούν, φιλελεύθερους ανθρώπους, σε γκρίνιες και παράπονα; Τόσοι δημοσιογράφοι-σύμβουλοι δεν κάνουν ούτε μία αποδελτίωση της προκοπής, να ενημερώσουν ποια θέματα τρέχουν και ποια φασόλια ξεφυτρώνουν απροσδοκήτως; Βλέπουν ειδήσεις στην τηλεόραση οι υπουργοί ή αρκούνται να βιντεοσκοπούν τις εκπομπές όπου «πρωταγωνιστούν», ώστε να τις δουν ήρεμα το βράδυ; Μάλλον αυτό συμβαίνει. Διαφορετικά, ο κ. Γεωργιάδης θα είχε δει ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 στον ΣΚΑΪ ότι οι Τούρκοι διεκδικούν την εμπορική ονομασία «Turkaegean». Και ότι ποικίλα άλλα φιλικά τους Μέσα είχαν αναδείξει το πρόβλημα.

Ερώτημα τέταρτο: Μιλούν μεταξύ τους οι υπουργοί; Συνεννοούνται για τα στοιχειώδη, ας πούμε για τις δικαιολογίες που θα επικαλεστούν; Δεν φαίνεται πιθανό. Ιδού: Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι «εδώ και αρκετό καιρό συνεργάζεται με τον κ. Δένδια» για το «Turkaegean» και διαβεβαίωσε πως η χώρα είναι πανέτοιμη «να κινηθεί νομικά στα ευρωπαϊκά φόρα και να υπερασπίσει τη θέση της στην Αμερική και σε όλες τις χώρες». Ο αρμόδιος κ. Γεωργιάδης, όμως, ορκίζεται ότι ουδέποτε ενημερώθηκε. Νίψας λοιπόν τας χείρας του διέταξε να γίνει ΕΔΕ, ώστε να διερευνηθούν πιθανά παραπτώματα υπαλλήλων της ιδιωτικοποιημένης Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Συμφώνησε φυσικά και ο κ. Μητσοτάκης: Οι υπηρεσίες φταίνε.

Το καταλάβαμε: Το «Turkaegean» δεν παράγει πολιτικά ζητήματα. Εν άλλοις λόγοις, «δεν μας αφήνετε στην επιτελική μας ραθυμία καλοκαιριάτικα;».

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *