Στρίβειν διά της Νοvartis;

Στρίβειν διά της Νοvartis;

Σάκης Μουμτζής

Σήμερα διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Τη συζήτηση την προκάλεσε η κυβέρνηση, καθώς πιστεύει πως η κοινωνική πολιτική της αποτελεί έναν προνομιακό χώρο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Αναμφίβολα έχει κάνει πολλά, έχει δαπανήσει τεράστια κονδύλια, έχει προχωρήσει σε εκσυγχρονιστικά θεσμικά μέτρα στους χώρους δουλειάς. Δεν είναι μόνον τα 47 δισεκατομμύρια που μοίρασε σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες για να στηρίξει την κοινωνική συνοχή επί πανδημίας. Δεν είναι μόνον οι συνεχείς επιδοτήσεις των ευπαθών νοικοκυριών για να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά επακόλουθα του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία. Είναι κυρίως η θεαματική πτώση της ανεργίας που –εκτός δραματικού απροόπτου–τείνει να διαμορφωθεί στα προ κρίσης επίπεδα. Και αναφέρομαι στην επίσημη ανεργία, καθώς η αδήλωτη εργασία καλά κρατεί. Ως γνωστόν, κάθε άνεργος που βρίσκει δουλειά αποκτά εισόδημα που, στο μέτρο του, κινεί την οικονομία. Δημιουργεί κατανάλωση και νέες θέσεις εργασίας.

Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε σήμερα αυτή τη συζήτηση στη Βουλή; Πρώτα πρώτα γιατί έχει «υφαρπάξει» από την Αριστερά την κοινωνική της ατζέντα. Μια ατζέντα που αποτελούσε το ιστορικό της λάβαρο, το οποίο σήμερα άλλαξε χέρια. Πέρασε σε μια νεοφιλελεύθερη – «ακροδεξιά» κυβέρνηση. Δευτερευόντως γιατί θα θελήσει –υποθέτω– να κάνει και έναν απολογισμό της τριετούς διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω πως και σε αυτό το θέμα θα παίξει χωρίς αντίπαλο, αν κρίνω από τα αποτελέσματα όλων ανεξαιρέτως των δημοσκοπήσεων. Μάλιστα πολλοί σχολιαστές εικάζουν πως αυτή η συζήτηση ουσιαστικά θα ανοίξει την προεκλογική περίοδο, εκτίμηση που τη βρίσκω υπερβολική. Είναι πολύ νωρίς για τέτοιες εικασίες.

Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι θα κάνει; Προφανώς θα καταφύγει στα γνωστά καταστροφολογικά κλισέ, με το γνωστό του επιθετικό ύφος, που όμως αποτελούν άσφαιρα πυρά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν πλήξει την κυβέρνηση και κυρίως δεν έχουν ωφελήσει το κόμμα του. Είμαι σίγουρος πως στη μάχη θα ρίξει και την κατάληξη της υπόθεσης Νοvartis. Θέμα άσχετο με το αντικείμενο της συζήτησης, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Όταν η κουβέντα δεν βγαίνει, υπάρχει και το στρίβειν διά της Νοvartis.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *