Δύο Κοινοβούλια, δύο άλλοι κόσμοι

Δύο Κοινοβούλια, δύο άλλοι κόσμοι

Δώρα Αντωνίου

Αλλα κοινοβουλευτικά ήθη, άλλη παράδοση. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τη σύγκριση, που συχνά αποδεικνύεται στενάχωρη και απογοητευτική. Η προχθεσινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή συνέπεσε με τη συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, που, εξαιτίας της νέας κρίσης που αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μεταδόθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της απευθείας από το BBC.

Σύντομες τοποθετήσεις, ολιγόλεπτες παρεμβάσεις από τους πιο κεντρικούς ομιλητές και μια συναρπαστική διαδικασία ερωτήσεων από τους βουλευτές του σώματος προς τον πρωθυπουργό. Χωρίς ανούσιες, μαραθώνιες προκάτ ομιλίες συχνά ανέμπνευστων λογογράφων, χωρίς «μπακαλιάρους» και φανφαρισμούς. Κατευθείαν στο θέμα. Ερώτηση μέσα σε χρόνο λιγότερο του ενός λεπτού. Για κάθε θέμα που αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Μέσα σε μισή ώρα έγιναν ερωτήσεις για την οικονομία, για την ακρίβεια, για την εγκληματικότητα, για το δημόσιο σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία, για τοπικά προβλήματα των επιμέρους περιφερειών. Κάθε βουλευτής που έπαιρνε τον λόγο έπρεπε σε πολύ σύντομο χρόνο, συχνά σε λιγότερο από ένα λεπτό, να διατυπώσει με κατανοητό και σαφή τρόπο το θέμα του, την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό. Και να διανθίσει την παρέμβασή του με κάποιο υπαινικτικό ή ευθέως χιουμοριστικό σχόλιο, για να εισπράξει τα εύσημα ή τις αποδοκιμασίες των συναδέλφων. Και οι πρωθυπουργικές απαντήσεις το ίδιο σύντομες και περιεκτικές, στην άμεση αξιολόγηση των βουλευτών με θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις.

Στη σκιά της πολιτικής κρίσης, η κριτική που δέχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον συχνά προήλθε από Συντηρητικούς βουλευτές. Με αιχμηρές ατάκες. Βουλευτής των Συντηρητικών πήρε τον λόγο για να ρωτήσει τον δοκιμαζόμενο από διαδοχικά σκάνδαλα Βρετανό πρωθυπουργό εάν υπάρχουν «οποιεσδήποτε συνθήκες» που θα τον έκαναν να παραιτηθεί. Ενα λεκτικό πινγκ πονγκ συναρπαστικό.

Βεβαίως, η διάταξη του χώρου βοηθάει αυτή τη μορφή της διαδικασίας. Οχι απομακρυσμένα έδρανα, που μας έχουν δώσει εικόνες βουλευτών να λαγοκοιμούνται ή να χαζεύουν άσχετα βίντεο σε τάμπλετ, αλλά ένα μικρό αμφιθέατρο, που και η παραμικρή αντίδραση γίνεται αμέσως αντιληπτή, το ελάχιστο σχόλιο ακούγεται και απαντάται. Και, ασφαλώς, μια τελείως διαφορετική κοινοβουλευτική παιδεία και κουλτούρα. Της αμεσότητας, της ατάκας και της ευθείας απόκρισης. Χωρίς διαδικαστικά τερτίπια. Χωρίς προσβλητικό λόγο, αλλά και χωρίς στείρο υποκριτικό καθωσπρεπισμό.

Σε μια εποχή που ο πολιτικός κόσμος αναζητεί τρόπους για να φέρει ξανά τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική, να τους κάνει να ενδιαφερθούν για τα κοινά, να μειώσει την αδιαφορία και την αποχή, ίσως θα ήταν χρήσιμο να συζητηθούν οι διαδικασίες του πολιτικού διαλόγου στη Βουλή. Η προχθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε σε κάτι λιγότερο από επτά ώρες. Αραγε, πόσοι άντεξαν να την παρακολουθήσουν ολόκληρη; Αραγε, πόσοι πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσαν σε σημαντικά λιγότερο χρόνο να εξαντληθούν όσα ήταν αναγκαίο να ειπωθούν;

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *