Στην παραζάλη του εκλογικού σταυρού

Στην παραζάλη του εκλογικού σταυρού

Μαρία Κατσουνάκη

Ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο ως φανατικός αντιεμβολιαστής και πολέμιος της επιστήμης. Ήταν από τους ποιμενάρχες που παρότρυναν τους πιστούς να μη φορούν μάσκες, καθώς η COVID-19 δεν κολλάει στις εκκλησίες. Οι αποχαιρετισμοί και οι ηλεκτρονικοί επικήδειοι ήταν έμπλεοι θαυμασμού για την αγάπη του εκλιπόντος προς την κοινωνία, για το «σπουδαίο έργο» που άφησε πίσω του, το οποίο είχε «στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τη στήριξη των αδυνάμων». Το απόσπασμα από ανάρτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιου Λιβανού. Ο Κώστας Καραγκούνης, βουλευτής της Ν.Δ. στον ίδιο νομό, επαύξησε, εκτινάσσοντας τον μητροπολίτη στη σφαίρα του ανέγγιχτου. Το έργο που αφήνει πίσω του δεν είναι απλώς «σπουδαίο», όπως επισήμανε ο υπουργός, αλλά «τεράστιο», η προσφορά του «ανεκτίμητη», το φιλανθρωπικό του έργο «πολύτιμο και η παρακαταθήκη του μοναδική». «Ο πατέρας μας», όπως τον αποκαλεί ο κ. Καραγκούνης, «περπάτησε τον Γολγοθά της αρχιερατικής του διακονίας ακολουθώντας δύσβατο αλλά ευθύ μονοπάτι. Ποτέ δεν διάλεξε τις παρακάμψεις. Ταξίδευσε τη θάλασσα της αρχιερατικής του διακονίας με πυξίδα και όχι με ανεμοδείκτες».

Τώρα πώς συνδυάζεται η «πυξίδα» και η «τεράστια» κοινωνική προσφορά με έναν ιεράρχη που επί μήνες αποδομεί –εμποδίζει για την ακρίβεια– τον εμβολιασμό, πληρώνοντας με την ίδια τη ζωή του την ιδεοληπτική και αντιεπιστημονική άποψή του, είναι ένα ερώτημα. Επιπροσθέτως, απεβίωσε και η αδελφή του από την ίδια αιτία, ενώ δεν θα μετρηθεί ποτέ πόσο αρνητικά επηρέασε πιστούς και κοινωνία με τα αντι-υγειονομικά κηρύγματά του. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο βουλευτές αποσιώπησαν πλήρως αυτή την πτυχή των στερνών του μητροπολίτη, ενώ, προς τιμήν τους, άλλοι εκπρόσωποι της Ιεραρχίας της Εκκλησίας (και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου) άφησαν αιχμές, αναφερόμενοι στο «οδυνηρό τέλος του» και στα «διδάγματα» που αποκομίζουμε.

Είναι δε τέτοιου μεγέθους η παραζάλη του εκλογικού σταυρού και της βουλευτικής έδρας, ώστε στα εγκώμια προς τον αποδημήσαντα δεν παρεισέφρησε ούτε στο ελάχιστο η προσωπική περιπέτεια του κ. Καραγκούνη, όταν ο ίδιος, πρόσφατα, νοσηλεύτηκε με κορωνοϊό, αν και διπλά εμβολιασμένος. Σε ανάρτησή του περιέγραφε τον εφιάλτη, επισημαίνοντας: «Ακούστε τους γιατρούς σας, ακούστε τους ειδικούς, κάντε ό,τι σας λένε και προφυλαχθείτε από αυτή την ύπουλη ασθένεια».

Η αντίφαση όμως και η επιλεκτική μνήμη φαίνεται ότι είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πολιτικής καριέρας. Ή, για την ακρίβεια, «ήταν». Γιατί τώρα, με τη σαρωτική πανδημία, ο «πολιτικαντισμός» και η «πολιτική» έχουν υποχρεωθεί να κάθονται σε διαφορετικά έδρανα.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *