Οι Ελληνες είναι ναζί, φασίστες και βάρβαροι

Οι Ελληνες είναι ναζί, φασίστες και βάρβαροι

Αθανάσιος Έλλις

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η Μέρκελ «ναζί», είναι και ο Μητσοτάκης. Οπως ο Μακρόν είναι «εγκεφαλικά νεκρός» και όλοι οι Ευρωπαίοι «φασίστες». Οι δε Ελληνες είναι και «φασίστες» και «βάρβαροι».

Για άλλη μία φορά ο Ταγίπ Ερντογάν ξεπερνάει κάθε όριο και προβαίνει σε χυδαίες κατηγορίες και συγκρίσεις με τις ναζιστικές θηριωδίες. Παρόμοιους χαρακτηρισμούς είχε χρησιμοποιήσει με περισσή ευκολία και το 2017 κατά της καγκελαρίου, κατηγορώντας την ότι υιοθετεί «ναζιστικές πρακτικές» λόγω της απαγόρευσης προεκλογικών συγκεντρώσεων εντός της Γερμανίας υπέρ του Ερντογάν στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί τον Απρίλιο του ’17 στην Τουρκία.

Εκείνες οι κατηγορίες περί ναζισμού δεν ήταν κάποια μεμονωμένη περίπτωση υπερβολής. Τις επανέλαβε λίγους μήνες αργότερα, κατηγορώντας την Αγκελα Μέρκελ, όπως και τον Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ’17 Μάρτιν Σουλτς, για δηλώσεις που είχαν κάνει σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.

Mιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ανέφερε: «Βλέπουμε ότι αυτά που έκαναν οι Ελληνες είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι ναζί, δεν έχουν καμία διαφορά». Και περιέγραψε τις ελληνικές Αρχές ως «βάρβαρες» και «φασιστικές». Αυτά τα είπε ο «δημοκράτης» Ταγίπ Ερντογάν.

Το εξοργιστικό είναι ότι οι συγκεκριμένες αναφορές γίνονται από τον πρόεδρο μιας χώρας που υποτίθεται ότι εξακολουθεί να προσβλέπει στην ένταξή της στην Ε.Ε., αν και ταυτόχρονα επιχειρεί να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία.

Μετά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη Συρία και στη Λιβύη, μετά τη γελοιοποίηση που υπέστη πριν από λίγες ημέρες από τον Πούτιν, που τον άφησε να περιμένει επί δυο λεπτά έξω από την αίθουσα που θα τον συναντούσε, μετά τη μετατροπή του δόγματος των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες σε πολλά προβλήματα με τους πάντες, μετά την παρατηρούμενη διολίσθηση στο εσωτερικό που οδήγησε ήδη στη δημιουργία νέων κομμάτων από πρώην στενούς του συνεργάτες –τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και «τσάρο» της οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν–, ο Ερντογάν βρίσκεται σε κατάσταση παροξυσμού.

Χθες δήλωσε ευθέως ότι πλοία του τουρκικού ναυτικού θα κυνηγούν τα ελληνικά στα Αιγαίο –ήδη, είχαμε απόπειρα εμβολισμού σκάφους του ελληνικού Λιμενικού–, ενώ διέταξε την αεροπορία του να πετάει ακόμη και πάνω από τον Εβρο.

Μέρκελ και Μακρόν, που ευχαρίστησαν την Ελλάδα για την προστασία των «ευρωπαϊκών συνόρων» και θα συναντηθούν σε λίγες ημέρες με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καλούνται να διαχειριστούν από κοινού τον Τούρκο πρόεδρο και τον μεγαλοϊδεατισμό του.

Αλλά πόση κατανόηση και ανοχή μπορεί να επιδείξει η Δύση σε έναν αυταρχικό ηγέτη που, όχι μόνο φυλακίζει χιλιάδες πολίτες, μεταξύ αυτών και δεκάδες δημοσιογράφους, αλλά προβαίνει με τόση ευκολία σε αναφορές και συγκρίσεις που προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος;

Οπως τόνισε πριν από λίγες ημέρες το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, «η εκμετάλλευση αθώων ανθρώπων και η δημιουργία εντυπώσεων με τον ευτελισμό του Ολοκαυτώματος από την τουρκική κυβέρνηση για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν είναι παρά μια άθλια και χυδαία επιχείρηση παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης».

Ο παραλληλισμός των όσων συμβαίνουν στον Εβρο με το Ολοκαύτωμα έλαβε και διεθνείς διαστάσεις, με τον επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, να σημειώνει δηκτικά: «Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει “ό,τι έκαναν και οι ναζί” αναφερόμενος στη συνοριακή κρίση την οποία ο ίδιος δημιούργησε. Αντιμετωπίζουν Ολοκαύτωμα οι μετανάστες στην Τουρκία; Εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούμενοι για τις ζωές τους; Εάν ναι, τότε ο Ερντογάν θα έπρεπε να είναι υπόλογος. Εάν όχι, θα  πρέπει να επισκεφθεί το Αουσβιτς και να μάθει τι είναι πραγματικά οι ναζί».

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *