Και κατά συρροή βιαστής ανηλίκων και ελεύθερος να κυκλοφορεί!

Και κατά συρροή βιαστής ανηλίκων και ελεύθερος να κυκλοφορεί!

Άρης Δημοκίδης

Δεν ξέρω πια τι πρέπει να έχει κάνει κάποιος για να μπει ή να μείνει στη φυλακή.

Το δικαστήριο καταδίκασε πρωτόδικα τον Δημήτρη Λιγνάδη σε 12 χρόνια φυλακής για το βιασμό δύο ανηλίκων. Δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Κι όμως… τον άφησε να φύγει ελεύθερος απ’ το δικαστήριο, βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ορίζει υποχρεωτική αναστολή εκτός αν συντρέχουν μια σειρά από λόγοι (όπως το να είσαι ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων).

Ενώ στη δίκη ακούστηκε -και προφανώς λήφθηκε υπόψη του δικαστηρίου στην απόφαση που τον βρήκε ένοχο- ότι ήταν ένας άνθρωπος με συνεχείς σεξουαλικές εμμονές, ένας θηρευτής που αναζητούσε συνέχεια θηράματα, τελικά 4 απ’ τα 7 μέλη του δικαστηρίου -και άρα το δικαστήριο- έκρινε ότι δεν είναι ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων!

Παρόμοια απόφαση πάρθηκε πριν δυο βδομάδες και για τον Πέτρο Φιλιππίδη, και αφέθηκε ελεύθερος. Εκείνος όμως δεν είχε μόλις καταδικαστεί! Εκκρεμεί ακόμα η δίκη του, και επίσης αναφέρθηκαν κάποιες (ανόητες κατά την ταπεινή μου άποψη) δικαιολογίες: Ότι κατηγορούνταν για βιασμό στο θεατρικό χώρο αλλά τώρα δεν θα είναι στο θεατρικό χώρο οπότε δεν θα βρει καμία εύκαιρη να βιάσει!

Για τον κ. Λιγνάδη δεν υπάρχουν καν αυτές οι αιτιολογίες. Στη δίκη ειπώθηκε πως προσέλκυε νεαρά άτομα, αλλοδαπούς κλπ, που τώρα μπορεί να μην τον (ανα)γνωρίζουν και να μην προφυλαχθούν.

Παρόλα αυτά, νόμιμα φυσικά, ελεύθερος.

ΥΓ. Θα άρχιζα ένα λογύδριο για το ότι «αν έχεις λεφτά και πολιτικές πλάτες γλιτώνεις» κλπ, αλλά το κακό είναι, και το έχω γράψει πολλές φορές, πως με τον ίδιο τρόπο φέρεται η δικαιοσύνη και σε ένα σωρό άλλες περιπτώσεις, όπου οι δράστες είναι άσημοι και φτωχοί.

Όλοι οι κακοποιοί που συλλαμβάνονται τελευταία μαθαίνουμε ότι είχαν καταδικαστεί σε άπειρα χρόνια φυλακής αλλά είχαν αφεθεί ελεύθεροι, είτε με αναστολή μέχρι την έφεση, ή για ένα σωρό άλλους τεχνικούς λόγους.

«Μέσα σε ένα μήνα αφέθηκαν ελεύθεροι: κάποιος που σκότωσε εν ψυχρώ ένα δεκαπεντάχρονο, κάποιος που σκότωσε ΣΤΟ ΞΥΛΟ έναν άνθρωπο κλωτσώντας τον στο κεφάλι, κάποιος που βίασε τρεις γυναίκες και κάποιος που βίασε δυο ανήλικα», διάβαζα προ ολίγου.

Το έχω ξαναγράψει, πως αν το πρόβλημα είναι ότι οι φυλακές είναι γεμάτες και τους βγάζουν όλους (ή δεν τους βάζουν καν!) για λόγους αποσυμφόρησης, τότε ίσως θα έπρεπε να χτίσουν μερικές ακόμη.

Πηγή: LifO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *