Κάνουμε ό,τι λέμε και λέμε ό,τι κάνουμε

Κάνουμε ό,τι λέμε και λέμε ό,τι κάνουμε

Σάκης Μουμτζής

Καταλαβαίνω την λογική των υπουργών, όλων ανεξαιρέτως το κομμάτων, να εξαγγέλουν μέτρα, που πολλές φορές θα ολοκληρωθούν, στην πράξη,… στον επόμενο αιώνα. Είναι το άγχος να δημιουργούν καθημερινά γεγονότα για να βρίσκονται στην επικαιρότητα. Επικρατεί ένα επικοινωνιακό ντελίριο στο οποίο παρασέρνονται σχεδόν όλοι οι υπουργοί.

Επιπροσθέτως, κάποιοι από αυτούς νομίζουν πως με τις συνεχείς εξαγγελίες παίρνουν καλό βαθμό από τον πρωθυπουργό. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να καλλιεργούν προσδοκίες στους πολίτες, που πολλές φορές, για να μην πω τις περισσότερες φορές, διαψεύδονται, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια απογοήτευση.

Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση που υποσχέθηκε λίγα ως αντιπολίτευση, είναι κρίμα να εισπράττει φθορά από τις βαρύγδουπες εξαγγελίες υπουργών.

Είναι φυσικό σε κάποια θέματα ένας υπουργός να μην έχει πλήρως επεξεργασμένες τις θέσεις του υπουργείου του. Δεν χρειάζεται να βιαστεί και να αναγγείλει μέτρα, τα οποία μετά από λίγες ημέρες ή θα τα ανακαλέσει ή θα τα τροποποιήσει σε σημαντικό βαθμό. Ας τα ανακοινώσει μια και καλή. Δεν χρειάζονται προχειροδουλειές για πρόσκαιρες εντυπώσεις.

Ο πολίτης θέλει λίγα και χειροπιαστά και προπαντός θέλει αποτελέσματα. Όταν π.χ. εξαγγέλεται πως το πιστοποιητικό  γέννησης θα εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσα σε μια ημέρα, και αυτό ο πολίτης το βλέπει να υλοποιείται άμεσα, τότε ο υπουργός και η κυβέρνηση παίρνουν εύσημα. Παράγουν έργο.

Αφορμή γι΄αυτές τις σκέψεις μου έδωσαν οι παλινωδίες του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής. Χωρίς, αυτός και οι συνεργάτες του να έχουν επεξεργασθεί πλήρως το σχέδιο δράσης του υπουργείου, άρχισε να κάνει εξαγγελίες που μετά από λίγο τις έπαιρνε πίσω.

Έτσι, αρχικά μίλησε για δεκατρείς κλειστές δομές στην ηπειρωτική χώρα. Όταν κατάλαβε πως έτσι η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα της επαναπροώθησης, άλλαξε όλον τον σχεδιασμό και μίλησε για κλειστά κέντρα στα νησιά.

Βιάστηκε ο υπουργός να μιλήσει για επίταξη χώρων και μετά το ανακάλεσε, μπροστά στην κατακραυγή των τοπικών κοινωνιών. Στην αρχή μίλησε για κλειστά κέντρα, χωρίς δικαίωμα εξόδου από αυτά, στην συνέχεια μίλησε για κέντρα που θα είναι και κλειστά και ανοικτά.

Υπάρχει και συνέχεια προχειρότητας. Ο κ. Ν. Μηταράκης προχθές δήλωσε πως τα νησιά δεν μπορούν να φέρουν το βάρος του μεταναστευτικού και αυτό το πρόβλημα να το λύσει η Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός δεν τοποθέτησε τον κ. Μηταράκη σε αυτό το υπουργείο για να αλλάξει την Ευρώπη. Τον τοποθέτησε για να διαχειρισθεί το πρόβλημα με δεδομένη την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τούτα και με τ΄άλλα, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε την κυβερνητική θέση για το μεταναστευτικό. Θα γίνουν επιτάξεις ή δεν θα γίνουν; Και αν δεν γίνουν τι θα γίνει; Τα κέντρα θα είναι κλειστά ή ανοικτά; Γιατί και κλειστά και ανοικτά, δεν γίνεται.

Και το κυριότερο. Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε την Ισπανία γιατί απέλασε ομαδικά μετανάστες, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, οι ίδιοι οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ισπανία έθεσαν τους εαυτούς τους σε κατάσταση παρανομίας.

Στην Ελλάδα σχεδόν όλοι οι μετανάστες έχουν εισέλθει παράνομα. Δεν μπορεί ο υπουργός και η κυβέρνηση να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει υπάρξει η παραπάνω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Και προς Θεού! Όχι άλλη προχειρότητα, όχι άλλες βεβιασμένες εξαγγελίες. Να λέμε αυτά που κάνουμε και να κάνουμε αυτά που λέμε.

Πηγή: Liberal.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *