Η αβάσταχτη ελαφρότητα ενός υπουργού

Η αβάσταχτη ελαφρότητα ενός υπουργού

Διονύσης Γουσέτης

Δεν θα ασχολούμουν αν επρόκειτο για «μεμονωμένη περίπτωση». Ομως είμαστε και με τη βούλα «οι πιο απείθαρχοι οδηγοί της Ευρώπης» («Κ», 21/6/2018). Τον δε χειρότερο ασυνείδητο εαυτό μας τον δείχνουμε όταν εγκαταλείπουμε το θύμα μας να σπαρταράει στην άσφαλτο και φεύγουμε. Ο φόνος της περασμένης Παρασκευής στη Γλυφάδα είναι ένα déjà vu για πολλοστή φορά. Ο θύτης δηλώνει στην Τροχαία: «Δεν κατάλαβα πώς έγινε». Κατάλαβε παρά ταύτα ότι έπρεπε να διώξει τη συνοδό του, να μπει στο αυτοκίνητο του φίλου του και να εξαφανιστεί μέχρι να περάσει το αυτόφωρο. Κατάλαβε –είχε τον τρόπο του– ότι η αστυνομία, παρότι από τις πινακίδες του αυτοκινήτου τον ήξερε από την πρώτη στιγμή, δεν θα τον αναζητούσε. Κατάλαβε και έστειλε στο ενδιάμεσο τη δικηγόρο του να μαζέψει τα στοιχεία που είχε η Τροχαία για να ετοιμάσει την άμυνά του. Κατάλαβε και δεν επικοινώνησε ως άνθρωπος με την οικογένεια του θύματος. Εν ολίγοις, κατάλαβε ότι η εγκατάλειψη είναι η ενδεδειγμένη κίνηση.

Οι δεκάδες περιπτώσεις παρόμοιας κτηνωδίας δίνουν ένα επαρκές δείγμα της κατακερματισμένης κοινωνίας μας. Κοινωνίας ανθρώπων που βάζουν το τομάρι τους, άντε και της οικογένειάς τους, σε προτεραιότητα απέναντι στους γειτόνους, στον συνάνθρωπο, στην κοινωνία. Θα τους συναντήσουμε να εκβιάζουν την κυβέρνηση απεργώντας, με όμηρο όλους εμάς που χρηματοδοτούμε την απασχόλησή τους. Θα δούμε 70 άτομα να φράζουν την Πατησίων επειδή νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Θα τους παρακολουθούμε να στήνουν οδοφράγματα για να ξαποστείλουν τους πρόσφυγες μακριά από την αυλή τους.

Ωστόσο, αυτό το κλίμα μπορεί να αλλάξει αν οι ταγοί μας το προσπαθήσουν. Απόδειξη, ότι τα καταφέρνουν στον πόλεμο με το κάπνισμα. Ομως, πρέπει να προσπαθήσουν. Αλλά για τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών πέρα βρέχει. Στις 19 του μηνός ξεκίνησε στη Στοκχόλμη η 3η Παγκόσμια Διυπουργική  Συνδιάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια. Με συμμετοχή εκπροσώπων από 140 χώρες. Η χώρα μας δεν εκπροσωπήθηκε ούτε σε υπουργικό ούτε καν σε υπηρεσιακό επίπεδο. Είναι η υλοποίηση του ενδιαφέροντος του κ. Κώστα Καραμανλή για τούτη την ελληνική κατάρα.

«Είναι προκλητικό, μια χώρα που για ζητήματα ποδοσφαίρου στέλνει κάθε τόσο κορυφαίο υπουργό στην Ελβετία, να μη στέλνει έναν εκπρόσωπο στην Παγκόσμια Διυπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια», αποφαίνεται ο πανελλαδικός σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα».

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *