Οι Natura του Αυγούστου

Οι Natura του Αυγούστου

Γιώργος Λιάλιος

Δυστυχώς, δεν ήταν η πρώτη φορά που ζούσαμε την ίδια ιστορία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στις αρχές Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση (αρχικά μιας εβδομάδας, ούτε καν το ελάχιστο που ορίζει η νομοθεσία) ένα σχέδιο νόμου με δεκάδες, ετερόκλητες διατάξεις (κεντρικό του θέμα τα υπεράκτια αιολικά πάρκα). Το νομοθέτημα αυτό «κυκλοφορούσε» επί μήνες στα γραφεία του υπουργείου, έχοντας πάρει την προσωνυμία… «ερανικό», εκ του εράνου, αφού αποτελούσε μια συλλογή από διάσπαρτες περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και ενεργειακές διατάξεις.

Μέχρι να φθάσει στη Βουλή, το σχέδιο νόμου αυξήθηκε από τα 97 στα 178 άρθρα, με την προσθήκη ρυθμίσεων διαφόρων υπουργείων. Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε, έχοντας φτάσει τα 201 άρθρα, και έγινε ο ν. 4964/2022. Η ποιότητα της νομοθέτησης «έλαμψε» για ακόμη μία φορά.

Το νομοθέτημα κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας των διατάξεων που περιλάμβανε για τις προστατευόμενες περιοχές. Το υπουργείο Περιβάλλοντος πρότεινε να προστεθούν στις περιοχές Natura χρήσεις οι οποίες ήταν εξόφθαλμα αντίθετες στον χαρακτήρα τους.

Στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κειμένου στις επιτροπές, επιστημονικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις (μαζί με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης) αντέδρασαν έντονα και τελικά, στο «παρά πέντε» της ψήφισης, ολόκληρο το σχετικό κεφάλαιο αποσύρθηκε.

Ήταν μια νίκη της λογικής; Μάλλον όχι, περισσότερο μια «πολιτική διαχείριση» των αντιδράσεων. Ο ίδιος ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι το κεφάλαιο αποσύρεται για να συζητηθεί εκτενέστερα… για ένα μήνα και να επανακατατεθεί τον Σεπτέμβριο. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες για τη συζήτηση αυτή. Το νομικό πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές πρέπει να καθορίζεται μέσα από επιστημονική μελέτη, με στόχο το εκάστοτε υπό προστασία αντικείμενο. Οι διατάξεις που κατέθεσε το ΥΠΕΝ είναι προφανές ότι δεν βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια, αλλά σε αιτήματα οικονομικών φορέων. Άρα, σε ποια βάση «αναγκαιότητας» θα συζητηθούν οι προτεινόμενες διατάξεις; Με δεδομένες την ευρωκαταδίκη της χώρας για την πλημμελή προστασία των περιοχών Natura και την πρόσφατη παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έπρεπε να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή και, επιτέλους, να θυμηθεί τον ουσιαστικό ρόλο του, που σηματοδοτείται από τον τίτλο τον οποίο φέρει.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *