Κακό σημάδι η διακοπή επικοινωνίας

Κακό σημάδι η διακοπή επικοινωνίας

Αλέξης Παπαχελάς

Ο πρωθυπουργός έθεσε την κόκκινη γραμμή σε σχέση με το τι θα πράξει η Ελλάδα αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας. Καλώς το έπραξε. Η Αθήνα δύσκολα θα κατηγορηθεί για απρόσμενη κλιμάκωση αφού έχει δώσει ό,τι σήμα μπορούσε να δώσει. Αυτή είναι άλλωστε η εθνική γραμμή που είχαν διατυπώσει στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα σε εταίρους και συμμάχους.

Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι εφικτό από πλευράς συμμαχιών. Η σχέση με το Ισραήλ είναι εμπεδωμένη και στέρεη. Το ίδιο με την Αίγυπτο.

Η σχέση με τις ΗΠΑ, με όλες τις αβεβαιότητές της λόγω Τραμπ, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Γαλλία στηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα και θα το δείξει απτά το επόμενο διάστημα.

Το ερώτημα που πολλοί πολίτες θέτουν είναι: «Ωραία, και αν η Τουρκία συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και η Ελλάδα αναγκαστεί να απαντήσει, τι θα πράξουν οι σύμμαχοί μας;». Για να μην απογοητευθούμε αδίκως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κανείς δεν θα πολεμήσει και δεν θα θυσιάσει ανθρώπινες ζωές για λογαριασμό άλλου.

Αυτό που μάλλον θα κάνουν και μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά είναι να έχουν μια ενισχυμένη παρουσία στη θερμή περιοχή. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν δηλώσεις, απειλές κυρώσεων, αλλά μέχρις εκεί. Το παράδοξο θα είναι ότι η μόνη που θα μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει πειστικά στον Ερντογάν, εν μέσω μιας κρίσης, θα είναι η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέρουμε τι θα πράξει, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κάκιστη σχέση, η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μετράει στην Αγκυρα.

Προς το παρόν μπορούμε να κάνουμε μόνο σενάρια για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Καλό είναι να είμαστε έτοιμοι για όλα, να μην είμαστε μόνοι μας και να αποφύγουμε την αχρείαστη κλιμάκωση και το εσωτερικό πολιτικό κλωτσοσκούφι.

Το ανησυχητικό είναι πως αυτή την ώρα μοιάζουν να έχουν κλείσει τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας και το ζήτημα να έχει γίνει κάπως… προσωπικό από την πλευρά του Τούρκου ηγέτη. Κλειστά κανάλια και εμμονές δεν είναι ποτέ καλό σημάδι στις διεθνείς σχέσεις.

Και σίγουρα δεν φταίει η Ελλάδα για αυτό.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *