ΠΟ163: Ενδείξεις κατολίσθησης

ΠΟ163: Ενδείξεις κατολίσθησης

Όπως οι άνθρωποι έτσι και πολιτισμοί, αυτοκρατορίες, έθνη και πόλεις ακμάζουν (κάποτε για πολλούς αιώνες) και παρακμάζουν. Αυτές οι μεγάλες μονάδες ανθρώπων που συμβιώνουν μπορεί να καταρρεύσουν, μα κάποτε ακμάζουν πάλι μετά από καιρό ανανεωμένες.

Η κατολίσθηση και παρακμή, όπως και στην περίπτωση του ατόμου που γερνά, εκδηλώνεται σε ορισμένα ξεκάθαρα φαινόμενα που δείχνουν την αναπόφευκτη καθοδική πορεία.

  1. Υπέρμετρος επιθετικός εγωισμός που προβάλλει τη δική του ανωτερότητα και αυταρχικότητα κι επιδιώκει τη δική του καλοπέραση άσχετα με άλλους ή και σε βάρος άλλων.
  2. Γενικός ηθικός ξεπεσμός με αυξανόμενη ελευθεριότητα κι εγκληματικότητα. Η απάτη και το ψεύδος είναι σχεδόν ο κανόνας. Οι σεξουαλικές σχέσεις είναι δίχως δεσμεύσεις. Προβάλλονται τα ατομικά δικαιώματα και παραγνωρίζονται τα αντίστοιχα καθήκοντα.
  3. Οι άνδρες γίνονται υποχωρητικοί και θηλυπρεπείς. Οι γυναίκες ανδροπρεπείς κι επιθετικές σε όλα τα πεδία προωθώντας καριέρες, ενώ οι άνδρες μένουν στο σπίτι και φροντίζουν τα παιδιά.
  4. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε «άρτον και θεάματα»: διασκέδαση επιπόλαιη, θορυβώδη και χυδαία, με αιματηρή βία και άγριο σεξ. Κάκιστες τέχνες.
  5. Φαντασιόπληκτη, γελοία ηγεσία σε όλους τους τομείς – πολιτική, εκκλησιαστική, πανεπιστημιακή, δικαστική.
  6. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται: ένα ολοένα μικρότερο συγκριτικά ποσοστό κατέχει ένα ολοένα μεγαλύτερο μέρος των πόρων της γης και του πλούτου.
  7. Οι μισθώσεις (=ενοίκια) γενικά στις μεγάλες πόλεις γίνονται ολοένα πιο δυσθεώρητες ενώ το «κέντρο» διευρύνεται.
  8. Οι μισθοί συγκριτικά (συχνά και απόλυτα) μειώνονται.
  9. Οι κατώτερες λούμπεν τάξεις πυκνώνουν με αγανακτισμένους (=ταραξίες κάθε απόχρωσης), αγύρτες, αλήτες, ανεπρόκοπους, ανώμαλους.
  10. Η νοσοκομειακή περίθαλψη γίνεται πανάκριβη.
  11. Οι κρατικές υπηρεσίες ολοένα χειροτερεύουν.
  12. Οι υποδομές μένουν αφρόντιστες – δρόμοι, δημόσια κτήρια.
  13. Το δημόσιο χρέος της χώρας αυξάνεται.
  14. Η πολυνομία επίσης αυξάνεται – με γραφειοκρατία και διαφθορά.
  15. Εκλείπουν οι: αλληλεγγύη, αφοσίωση, ευγένεια, λογική, σεβασμός.

2 Comments

  1. χαπάκιας

    καλησπέρα και ευχαριστούμε για την αλήθεια που αντικρίζουμε στα αρθρα σας.Στο τέλος αναφέρετε για την αφοσίωση. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς εννοείτε με αυτη τη λέξη;

    1. Νικόδημος

      Αγαπητέ Χαπάκια,
      η αφοσίωση είναι μια εξαιρετική αισθηματική ιδιότητα του ανθρώπου να συνδέεται με και να φροντίζει κάποιο πρόσωπο (ή πράγμα) με προσοχή και αγάπη, αλλά δίχως προσκόλληση ή άλλο εγωιστικό στοιχείο: υπηρετείς και προσφέρεις χωρίς να θέτεις όρους ή να απαιτείς ανταλλάγματα. Και διαρκεί…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *