Υποβιβασμοί

Υποβιβασμοί

Γιούλη Επτακοίλη

Εδώ κολλάει ιδανικά η φράση «δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις». Εφεραν άρον άρον μια νομοθετική τροπολογία –η οποία ψηφίστηκε υπό την εντολή της κομματικής πειθαρχίας–, προκειμένου λέει να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Η οποία προφανώς εξαρτάται από το αν θα πέσει κατηγορία ο «Δικέφαλος του Βορρά» ή θα του αφαιρεθούν βαθμοί.

Kαταργήθηκε ουσιαστικά σε ένα βράδυ μια ανεξάρτητη αρχή, διότι «όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι στάση ευθύνης {….} Στην παρούσα φάση, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα κρίσιμα θέματα, που δεν αφήνουν περιθώρια για κανενός είδους ένταση ούτε για νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της», δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αυτό που μας είπαν δηλαδή από την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να δείξουμε κατανόηση για την καταστρατήγηση του αυτοδιοίκητου στο ποδόσφαιρο, καθώς είναι υψίστης προτεραιότητας και κρίσιμο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην κοινωνία, να μη δυσαρεστηθούν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και αρχίσουν να τα σπάνε.

Οι υπολογισμοί, βέβαια, δεν ήταν και τόσο σωστοί, γιατί ακόμη και μετά τη νομοθετική ρύθμιση, ξέσπασαν στα πολιτικά γραφεία του βουλευτή και γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη και της βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης Ελενας Ράπτη.

Η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν άμεση. Εγιναν είκοσι περίπου προσαγωγές. Πιο άμεση όμως ήταν η αντίδραση του Σταύρου Καλαφάτη. Τι έκανε ο βουλευτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που έγινε κυβέρνηση έχοντας σημαία το δόγμα «νόμος και τάξη» ή αλλιώς την υπόσχεση «μηδενική ανοχή στην ανομία»; Πήρε τηλέφωνο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης για να τους δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη των προσαχθέντων· τους παρακάλεσε δηλαδή να μην κάνουν τη δουλειά τους. Τα παιδιά παρασύρθηκαν από την αγάπη τους για την ομάδα και βανδάλισαν το γραφείο του, αλλά ας πρυτανεύσει η ψυχραιμία, γιατί είπαμε, προέχει η κοινωνική ηρεμία. Μάλλον, όμως, πρέπει και να συμπληρώσουμε ότι κυβερνάει ο φόβος. Διότι απ’ ό,τι φαίνεται, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης είναι τρομοκρατημένος.

Αλλά ας αφήσουμε τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ας σκεφτούμε έναν υγιώς σκεπτόμενο πολίτη ο οποίος δεν ανήκει σε οπαδικούς στρατούς. Υπάρχει κι αυτή η κατηγορία πολιτών· που δεν βρίζει, δεν απειλεί, δεν σπάει. Επιθυμεί να τηρούνται οι νόμοι, για όλους ανεξαιρέτως και σε κάθε περίπτωση.

Αυτοί οι πολίτες παρακολουθούν την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες να χορεύει στον ρυθμό μιας σφοδρής ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης, να υποκύπτει σε εκβιασμούς, να φοβάται.

Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Προκειμένου να μην υποβιβαστεί μια ομάδα, υποβιβάζονται η νοημοσύνη των πολιτών και η δημοκρατία.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *