Ένα γεγονός με δύο όψεις

Ένα γεγονός με δύο όψεις

Σάκης Μουμτζής  

Το γεγονός είναι η συγκέντρωση χιλιάδων Πακιστανών και λοιπών μεταναστών στην πλατεία Συντάγματος για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου. Οι δύο όψεις αυτού του γεγονότος, που διακινήθηκαν στο Διαδίκτυο, είναι οι παρακάτω:

Οψη πρώτη. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος νεαρά παιδιά, μεταξύ των οποίων και μετανάστες, που οι γονείς τους έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Ηταν μια γιορτή χαράς για ένα νεαρόκοσμο που δεν είχε πού αλλού να πάει, πώς αλλιώς να γιορτάσει. Ηταν χαμογελαστές φυσιογνωμίες, που χόρευαν και χαίρονταν την αλλαγή του χρόνου.

Κάποια από αυτά τα παιδιά θα αναλογίζονταν σε αυτές τις στιγμές χαράς πώς θα ζούσαν στις πατρίδες τους αυτή την ημέρα. Μέσα στη φτώχεια, στη μιζέρια και στα ερείπια. Δεν μας ενόχλησαν, δεν έκαναν ζημίες, διασκέδασαν και μετά πήγαν στα σπίτια τους. Ως φιλόξενος λαός θα πρέπει να χαιρόμαστε με αυτό το θέαμα. Αυτή είναι η μία όψη.

Οψη δεύτερη. Δεν ήταν συμμετοχή σε γιορτή, ήταν μια επίδειξη δύναμης. Δεν μπορεί να συγκεντρώθηκαν χιλιάδες νέοι άνθρωποι, εντελώς αυθόρμητα, στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ελλάδας. Υπήρξε μια κινητοποίηση, που αποτελεί συγχρόνως και μια προειδοποίηση γι’ αυτό που έρχεται.

Σε τριάντα χρόνια θα αποτελούν ένα υπολογίσιμο πολιτικό και κοινωνικό μέγεθος, που θα επηρεάσει ακόμη πιο δραματικά τον τρόπο ζωής μας. Επιπλέον, υποστηρίζουν όσοι δυσανασχέτησαν με αυτή τη συγκέντρωση, είναι αδιανόητο να απαγορεύεται σε δέκα εκατομμύρια Ελληνες πολίτες ο γιορτασμός της αλλαγής του χρόνου σε ανοικτούς χώρους και να επιτρέπεται σε αλλόθρησκους μετανάστες, που δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς έχουν εμβολιαστεί.

Ο καθένας μας κρίνει το συγκεκριμένο γεγονός ανάλογα με την κουλτούρα του, τις κοσμοαντιλήψεις του, τα βιώματά του. Το σίγουρο είναι πως από αυτήν την υπόθεση η κυβέρνηση κατέγραψε πολιτική ζημία, καθώς ένα τμήμα του ακροατηρίου της αντέδρασε στις εικόνες που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου. Δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμη ότι το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει.

Βέβαια, τέτοια μέρα, τέτοια ώρα, παρόμοιες καταστάσεις σαν αυτή της πλατείας Συντάγματος δεν αντιμετωπίζονται. Απλώς είναι να μη σου τύχουν ή να μην τις προκαλέσεις.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *