Στο γκέτο των Εξαρχείων

Στο γκέτο των Εξαρχείων

Πάσχος Μανδραβέλης

Ποτέ δεν θα μάθουμε αν η «συμμορία ληστών, η οποία δρα προκλητικά ανενόχλητα ανάμεσα στο 5ο Α.Τ. Εξαρχείων και στα ΜΑΤ» (καταγγελία κατοίκων των Εξαρχείων, 11.1.2020) είναι η ίδια που εκδίωξε τον επαναστάτη κ. Πάνο Σκουρλέτη από μπαρ της Καλλιδρομίου. Για όσους δεν θυμούνται, ένα Σάββατο (17.10.2015) πήγε μαζί με τη σύζυγό του και φίλους σε μπαρ στα Εξάρχεια, απ’ όπου αποχώρησε όταν ομάδα νεαρών εισέβαλε στο μαγαζί και άρχισε να του φωνάζει ότι πρέπει να φύγει από την περιοχή. Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε φανερά αμήχανος στο Mega (19.10.2015) και δεν ψέλλισε κουβέντα καταδίκης των τραμπούκων. Είπε, μάλιστα, ότι «αυτά γίνονται στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κλασικός αριστεριστής θα πει ότι η εκδίωξη του κ. Σκουρλέτη ήταν «πολιτική παρέμβαση», ασχέτως αν εμείς οι πτωχοί τω επαναστατικώ πνεύματι δεν μπορούμε να την καταλάβουμε. Αλλά πάλι «πολιτική παρέμβαση» ήταν το σπάσιμο του αυτοκινήτου και η κλοπή του υπολογιστή στην οδό Καλλιδρομίου, όπως γλαφυρά περιέγραψε ο συνάδελφος κ. Απόστολος Λακασάς (9.1.2020). Σύμφωνα με μια διαδεδομένη θεωρία της περιοχής, «η ιδιοκτησία είναι κλοπή» και το λάπτοπ του άτυχου 30χρονου έπρεπε να «απαλλοτριωθεί». Οπως ακριβώς έπρεπε να «απαλλοτριωθούν» όλα αυτά που «ακάλυπτοι θα βγουν και θα ξεκαθαρίσουν τα κλοπιμαία φανερά σε κάποια είσοδο πολυκατοικίας στην Ερεσσού ή στη Θεμιστοκλέους» (καταγγελία ο.π., 11.1.2020).

Τα Εξάρχεια έχουν γίνει ένα απέραντο γκέτο δίχως λογική. Ο χουλιγκανισμός, όπως το κάψιμο του χριστουγεννιάτικου δένδρου, βαφτίζεται «παρέμβαση», η δίωξη του εγκλήματος «καταστολή», οι επιθέσεις κατά αστυνομικών «αντίσταση». Φυσικό είναι να επικρατήσει χάος. Η κ. Γιούλα Κουγιά (κάτοικος Εξαρχείων επί 38 χρόνια) περιγράφει τις ιδιαιτερότητες: «Δεν έχουμε ταχυδρομείο, ενώ εάν θες να βρεις ΑΤΜ πρέπει να πας μέχρι το Κολωνάκι ή μέχρι την Ομόνοια. Μέχρι πρότινος, όταν γινόταν ένα τροχαίο στον δρόμο κάτω από το σπίτι μου, οι εμπλεκόμενοι οδηγοί έπρεπε να μετακινήσουν με κάποιο τρόπο τα οχήματά τους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας προκειμένου να επιληφθεί του περιστατικού η Τροχαία» («Εθνος» 12.1.2020).

Μέσα σε αυτό το γκέτο της παράλογης ανομίας, επόμενο είναι να κλείνουν και μαγαζιά, όπως το ιστορικό «Φλοράλ», αφού στο πλαίσιο της «ταραγμένης και ιδιόρρυθμης, αλλά ζωντανής και ενδιαφέρουσας γειτονιάς» (ανακοίνωση ιδιοκτητών 27.6.2016) πολλοί δυνάμει πελάτες –όπως ο κ. Νίκος Δένδιας, που είχε διατυπώσει την ευχή να πιει καφέ εκεί– δεν μπορούσαν να πάνε. Και δεν ξέρουμε αν επιβίωσε το εστιατόριο στο οποίο σύχναζε ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, όπου ένα βράδυ κάποια καλόπαιδα του γκέτο τού ζήτησαν: «Να φύγεις τώρα. Δεν θα ξανακατεβείς στα Εξάρχεια…» (29.4.2015). Επίσης, δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτά τα καλόπαιδα ήταν «κοινωνικοί αγωνιστές» ή απλοί συμμορίτες. Δεν είναι ευδιάκριτο πλέον…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *