Παγίδα φθοράς

Παγίδα φθοράς

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από τις ρηγματώσεις που αναπόφευκτα προκαλεί η άσκηση διακυβέρνησης.

Επειτα από πεντέμιση μήνες άσκησης των καθηκόντων της εμφανίζονται κάποιες προβληματικές ζώνες, οι οποίες παρατεινόμενες και μη ελεγχόμενες πιθανώς να κλονίσουν τη σχέση εμπιστοσύνης που προσπαθεί εξ αρχής να χτίσει ο πρωθυπουργός με τους πολίτες.

Η πρώτη ανακοίνωση των διευθυνόντων στα νοσοκομεία της χώρας πλήγωσε την αρχή της αριστείας που είχε διακηρύξει και υπερασπίσει με ένταση ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Αργότερα ήλθαν τα αστυνομικά »παρατράγουδα» στο Κουκάκι και αλλού να προσφέρουν υπολογίσιμη ύλη αμφισβήτησης και να διαμορφώσουν πεδίο πολιτικής και όχι μόνο αντιπαράθεσης.

Και μαζί να αλλοιώσουν τη διακηρυγμένη πολιτική κατά της ανομίας, την οποία κατά κοινή ομολογία αποδέχονται ακόμη οι πολίτες. Αν επιμείνουν και δεν ελεγχθούν οι εκδοχές της αστυνομικής βίας θα απονομιμοποιήσουν την όλη επιχείρηση.

Η εμμονή επίσης στη συνήθη επιδοματική πολιτική προσέφερε, λόγω των ελλειμμάτων της, ευκαιρίες κριτικής και αμφισβήτησης από το συνήθη κύκλο του λαϊκισμού.

Κάτι που εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό η αντιπολίτευση, η οποία πνιγμένη στα δικά της αδιέξοδα, αναζητεί ευκαιρία ύπαρξης και παρουσίας.

Εισχωρεί στις όποιες ρηγματώσεις προκαλεί στο κοινωνικό σώμα η κυβερνητική πολιτική, υπερτονίζει τις όποιες αστοχίες, αμβλύνει τις δικές της ευθύνες και βαθμιαία επιχειρεί να χτίσει ξανά σχέση με την ελληνική κοινωνία, ώστε προϊόντος του χρόνου να ξεπεράσει το σοκ της ήττας του περασμένου Ιουλίου.

Η κυβέρνηση, με άλλα λόγια κινδυνεύει να πέσει θύμα της υπεροχής της και πιθανώς της υπεροψίας που μπορεί να διακρίνει τα μέλη και τους υποστηρικτές της. Κινδυνεύει δηλαδή να γλιστρήσει σε παγίδα φθοράς, ικανής να αλλάξει στο χρόνο τους συσχετισμούς.

Υπό το βάρος τέτοιων κινδύνων η κυβέρνηση παρενέβη ήδη και διόρθωσε τις αρχικές προβληματικές τοποθετήσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Επίσης έσπευσε να διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων και βεβαίως να αυξήσει τα κονδύλια για το χριστουγεννιάτικο κοινωνικό μέρισμα.

Επιπλέον προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να ελέγξει τον υπερβάλλοντα ζήλο των αστυνομικών οργάνων, επιμένοντας βεβαίως να υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο ελέγχοντας π.χ. το κλείσιμο των δρόμων από μια ομάδα μόλις πενήντα διαδηλωτών, όπως δηλώθηκε χαρακτηριστικά χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Εχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποδέχεται τα όποια λάθη και σπεύδει εγκαίρως να τα διορθώσει. Αν και η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή της κατά το δυνατόν πληρέστερης προετοιμασίας των όποιων αποφάσεων.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *