Ιουλία Μπίμπα (1910-1943)

Ιουλία Μπίμπα (1910-1943)

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Σάκης Μουμτζής

Τέτοιες ηµέρες, το 1944, εκτελέστηκε από τους κατακτητές η Λέλα Καραγιάννη. Στα τέλη Ιουλίου είχε εκτελεστεί και η Ηλέκτρα Αποστόλου. Την Ιουλία Μπίμπα πόσοι Ελληνες τη γνωρίζουν; Πόσοι γνωρίζουν ότι ήταν η πρώτη αντιστασιακή γυναίκα που εκτελέστηκε στην κατοχική Ελλάδα; Η Ιουλία Μπίμπα ήταν πάμφτωχη και ο σύζυγός της ήταν τυφλός. Εργαζόταν ως παραδουλεύτρα για να ζήσει την οικογένειά της και συγχρόνως δίδασκε στο κατηχητικό σχολείο της περιοχής. Αυτή η γυναίκα του μεροκάματου και της προσφοράς, στην Κατοχή εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ, γράφοντας συνθήματα στους τοίχους, διακινώντας αντιστασιακά έντυπα και βοηθώντας, όπως μπορούσε, τις δραστηριότητες της οργάνωσης.

Η ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) είχε στενή πολιτική σχέση με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, με τον οποίον αργότερα ήρθε σε ρήξη όταν αυτός ζήτησε η οργάνωση να προσχωρήσει στο ΕΑΜ. Ήταν μια αντιστασιακή οργάνωση του αστικού χώρου που βρισκόταν σε επαφή με το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Οι Βρετανοί δεν επιθυμούσαν μετωπικές οργανώσεις και οργανωμένους αντιστασιακούς στρατούς. Ήθελαν μικρές, ευέλικτες ομάδες σαμποτέρ, που θα προέβαιναν σε στοχευμένες πράξεις δολιοφθοράς, και ολιγομελείς αντιστασιακές οργανώσεις που θα συνέλεγαν πληροφορίες και θα παρείχαν προστασία στους σαμποτέρ. Μέσα σε αυτό το πνεύμα ιδρύθηκε η ΠΕΑΝ με ηγετικό πυρήνα τους Κώστα Περρίκο, Ι. Κατεβάτη, Θ. Σκούρα, Γ. Αλεξιάδη.

Η κορυφαία στιγμή της οργάνωσης ήταν η ανατίναξη των γραφείων της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στις 20 Σεπτεμβρίου 1942. Θεωρείται η πρώτη σημαντική αντιστασιακή πράξη στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς σκοτώθηκαν από την έκρηξη 30 μέλη της ΕΣΠΟ. Η βόμβα κατασκευάστηκε στο σπίτι της Ιουλίας Μπίμπα, η οποία τη μετέφερε και την παρέδωσε την άλλη ημέρα στην εκτελεστική ομάδα. Οι γερμανικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των αντιστασιακών και τελικά στις 11 Νοεμβρίου συνέλαβαν, ύστερα από προδοσία, 13 μέλη της οργάνωσης. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και η ηρωίδα μας. Στις 31 Δεκεμβρίου 1942 το γερμανικό στρατοδικείο Αθηνών την καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών. Ήταν η πρώτη καταδίκη γυναίκας σε θάνατο στην Ελλάδα και γι’ αυτό τη μετέφεραν στη Βιέννη, όπου τη θανάτωσαν στην γκιλοτίνα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει δρόμος ή πλατεία αφιερωμένη στη μνήμη της.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Η χρήσιμη επαναξιολόγηση

Πάσχος Μανδραβέλης «Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο», λένε