Πόσο τελικά μας κόστισε ο Βαρουφάκης;

Πόσο τελικά μας κόστισε ο Βαρουφάκης;

Γιώργος Προκοπάκης

Ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας μου έκανε την τιμή να αναφερθεί στο άρθρο μου του Αυγούστου με τη λογιστική αποτύπωση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αναφέρει:”Όποια μέθοδο και να χρησιμοποιήσει κάποιος, το κόστος προκύπτει πολύ σημαντικό. Ακόμα και αν αγνοηθούν εντελώς τα δυναμικά στοιχεία, η στατική ανάλυση, δηλαδή ανάλυση σε παρελθόντα χρόνο και με γεγενημένα αποτελέσματα, δείχνει κόστος κοντά στα 47 δισεκ. ευρώ, όπως υπολόγισε ο κ. Γιώργος Προκοπάκης σε άρθρο του στην Καθημερινή στις 26 Αυγούστου φέτος”.

Στο άρθρο είχα καταγράψει τις διαφορές των ιδίων μεγεθών αμέσως πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛους και με την αποχώρησή τους. Αφορά μόνον το δημόσιο και ΔΕΝ είναι η ζημία της διαπραγμάτευσης 2015, μιάς και την τετραετία που μεσολάβησε το τσουνάμι των μη αναγκαίων πριν μέτρων “βελτίωσε” την λογιστική εικόνα. Αυτή η ζημία, αδιαμφισβήτητη γιατί προκύπτει από τις επίσημες εκθέσεις, ήταν €47 δις.

Αυτή είναι η αρχή για να υπολογίσει όποιος θέλει την πραγματική ζημία. Στη βάση αυτή προστίθενται ποσά όπως:

1. Η ζημία από την απεμπόληση των κερδών 2015-16 των ομολόγων SMP/ANFA, €5.3 δις

2. Η ζημία των μετόχων τραπεζών, πλην δημοσίου, και των ομολογιούχων τραπεζών, περίπου €10 δις- μεταξύ αυτών η Εκκλησία της Ελλάδος, το ΕΚΠΑ, ασφαλιστικά ταμεία.

Και αυτά τα ποσά μπορεί να υπολογιστούν με ακρίβεια και χωρίς αμφισβητήσεις – data από την ΕΚΤ χρειάζονται. Μαζί με τη βάση, το σύνολο είναι πια €62 δις.

Τα υπόλοιπα στοιχεία ζημιών, είναι εκτιμήσεις.

1. Η διαφορά των αχρείαστων (το 2015) μέτρων από το mail Χαρδούβελη – διορθωμένο έστω με αστοχία μέχρι την άνοιξη 2015. Εκτίμηση δική μου, €13 δις

2. Η σάρωση των διαθεσίμων το 2015 – καταγράφεται ως μεταχρονολογημένες και κυλιόμενες υποχρεώσεις που εξοφλούνται ως υποχρεώσεις του δημοσίου. Δική μου εκτίμηση: κατ’ ελάχιστον €8 δις. Είναι τα πλεονάσματα που δεν πήγαν σε τόκους.

3. Η απώλεια ΑΕΠ. Ο Βίζερ την εκτιμά σε τουλάχιστον 20% ή €36 δις. Αυτός είναι πλούτος που χάθηκε.

4. Οι απώλειες της οικονομίας από τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Το νούμερο, εάν ποτέ κάποιος επιχειρήσει να το προσεγγίσει, θα είναι τρομακτικό.

Αν παρακολουθείτε τα νούμερα, συζητάμε για άμεσα μετρήσιμη ζημία της τάξεως των €80 δις, συν απώλειες ΑΕΠ τουλάχιστον €36 δις, συν την κεραμίδα των κεφαλαιακών ελέγχων στην οικονομία.

Αν η ΤτΕ, ως πλέον αρμόδια και με σχετική τεχνογνωσία, υπολογίσει κάποτε το κόστος των κεφαλαιακών ελέγχων, πιστεύω πως η παλιότερη εκτίμηση του Βίζερ για €200 δις θα φαντάζει μετριοπαθής.

Πηγή: Reporter.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *