Η Τουρκία δεν φταίει ποτέ!

Η Τουρκία δεν φταίει ποτέ!

Κώστας Γιαννακίδης

Για τις νέες τραγωδίες με θύματα μετανάστες, ένας από τους επαγγελματίες της διάσωσης και του ανθρωπισμού έσπευσε να καταθέσει την εξήγησή του: ευθύνεται η Ελλάδα. Οι μετανάστες για να αποφύγουν το pushback του Λιμενικού υποχρεώθηκαν να ταξιδέψουν με κακό καιρό ή να αναλάβουν το ρίσκο μετάβασης στην Ιταλία. Οι ίδιοι μετανάστες καταθέτουν ότι μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα τους συνόδευαν τουρκικά αλιευτικά, αλλά αυτό θεωρείται λεπτομέρεια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι και οι τούρκοι ψαράδες διακρίνονται για την ανθρωπιά τους.

Ο ίδιος άνθρωπος, ο διασώστης, όταν ο Νότης Μηταράκης ανήρτησε βίντεο που δείχνει το τουρκικό Λιμενικό να συμπεριφέρεται βίαια σε μετανάστες, έσπευσε να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις: το βίντεο είναι παλιό και δείχνει την προσπάθεια των τούρκων λιμενικών να αποτρέψουν πλεύση προς την Ελλάδα. «Πάλι με τη γίδα στην πλάτη ο Μηταράκης» έγραψε χαρακτηριστικά. Από κάτω έσπευσε και ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για να σημειώσει ότι ο Μηταράκης διακινεί fake news.

Για κάποιους που ασχολούνται επαγγελματικά με το Μεταναστευτικό, η Τουρκία δεν φταίει ποτέ. Και αν φταίει, θα είναι μια φορά στα πέντε χρόνια. Ασφαλώς έχουν καλή πληροφόρηση όταν πρόκειται να καταγγείλουν τις ελληνικές Αρχές. Και καλά κάνουν αφού γίνονται παρανομίες. Πλάνα από τουρκικά drones, αποκαλυπτικά βίντεο από κινητά μεταναστών που αποκαλύπτουν την επιθετική συμπεριφορά των Ελλήνων. Για τους Τούρκους, τίποτα. Ούτε καν μία φωτογραφία για να τη δώσουν προς δημοσίευση στο Spiegel.

Και εντάξει, να δεχθούμε ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να εκθέσουν την Ελλάδα. Μα να μην υπάρχει τίποτα για τους Τούρκους; Διότι ο άνθρωπος που βρέθηκε στα νερά του Αιγαίου, ήρθε από κάπου, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη θάλασσα. Ταξίδεψε από την Αφρική με φθηνό εισιτήριο των Τουρκικών Αερογραμμών, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, προφανώς με βίζα Τουρκίας, κατέβηκε στα παράλια, πλήρωσε διακινητή και μπήκε στη βάρκα. Όλη αυτή η διαδικασία πού εντάσσεται; Στο δικαίωμά του να διεκδικήσει μία καλύτερη ζωή; Το μόνο που δεν έχουμε διαβάσει είναι ότι η Τουρκία, πιστή στις αρχές του ανθρωπισμού, επιτρέπει στους ανθρώπους αυτούς να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Οι επαγγελματίες του ανθρωπισμού λησμονούν ότι για να βρεθούν οι απελπισμένοι αντιμέτωποι με την άγρια θάλασσα και το ελληνικό Λιμενικό, έχει δημιουργηθεί μία αλυσίδα «διευκολύνσεων» που πληρώνεται σε μετρητά.

Για ποιον λόγο, λοιπόν, δεν καταγγέλλεται ποτέ η τουρκική δολιότητα και το απάνθρωπο εμπόριο των διακινητών; Πώς γίνεται μέσα σε αυτόν τον τραγικό κύκλο να υπάρχει μόνο ένας κακός, η Ελλάδα; Αν δεν είχαμε να κάνουμε με ανθρωπιστές που αγωνίζονται για το ύψιστο αγαθό, τη ζωή, κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να υποθέσει ότι κάτι άλλο υπάρχει από πίσω. Κάτι που αποτιμάται σε ζεστό χρήμα. Αλλά ευτυχώς μιλάμε για ακτιβιστές που έχουν αφοσιωθεί στη διάσωση των απελπισμένων. Άδολα και διεθνιστικά, χωρίς να ξεχωρίζουν σημαίες.

Πηγή: Protagon.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *