92. Διεθνή: Πολωνία (εξοπλίζεται)

92. Διεθνή: Πολωνία (εξοπλίζεται)

- in Διεθνή
0

Πρόσφατα η Πολωνία έκανε αίτηση αγοράς 500 Μ142 HIMARS πολλαπλών εκτοξευτήρων από τις ΗΠΑ. Αν και όταν οι Αμερικάνοι εγκρίνουν την πώληση, θα περάσουν μερικά έτη προτού τα όπλα φθάσουν στην Πολωνία. (Η Ουκρανία έχει ήδη παραλάβει οχτώ τέτοια όπλα, High Mobility Artillery Rocket System). Και τα βλήματα όπως τα έχουν και οι Ρουμάνοι, άλλοι εχθροί των Ρώσων.

Οι Πολωνοί δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους Ρώσους. Πολέμησαν γενναία και αβοήθητοι τους χιτλερικούς, Σεπτέμβριος 1939, μα τότε εισέβαλαν ανατολικά και οι σύμμαχοι των Ναζί, οι Ρώσοι του Στάλιν. Μεταξύ τους οι δυο φασιστικοί στρατοί εξουδετέρωσαν τις πολωνικές δυνάμεις και η Πολωνία μοιράστηκε. Μόλις το 1990, 50 έτη μετά τη σφαγή στο Κατίν (και αλλού) 25.000 Πολωνών αξιωματικών, επιστημόνων, καλλιτεχνών και προυχόντων, ομολόγησαν οι Ρώσοι την απάνθρωπη πράξη τους την οποία συγκάλυπταν οι Σοβιετικοί αποδίδοντάς την στους Γερμανούς. Στις 10/4/2010 το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πολωνό Πρόεδρο Kaczynski, τη γυναίκα του και 87 πολιτικούς για τον αναμνηστικό εορτασμό των 70 ετών της Σφαγής, κατέπεσε στο Σμολένσκ (Ρωσία) οπότε σκοτώθηκαν και οι 96 επιβαίνοντες!

Με την εισβολή στην Ουκρανία (24/2/22) η έχθρα των Πολωνών μεγάλωσε κι εκδηλώθηκε με την αμέριστη υποστήριξη τους προς τους Ουκρανούς γειτόνους τους, αποδεχόμενοι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παραχωρώντας όσα οπλικά συστήματα μπορούσαν να διαθέσουν. Κι έκτοτε πιέζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να σταλεί περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Επιτέλους και οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί και οι Γερμανοί έχουν στείλει τα νεότερα όπλα τους, τανκς, πυροβόλα Howitzer και πυραυλικά συστήματα με βεληνεκές πάνω από 40 χλμ, ώστε οι Ουκρανοί να αντιμετωπίσουν το ρωσικό ακατάπαυστο σφυροκόπημα. Έχουν τώρα 130 Howitzer Μ777 και (ίσως) τα βαριά Leopard 2 άρματα που αναπτύσσουν ταχύτητα 60 χλμ. την ώρα και πετυχαίνουν τον στόχο τους ακόμα και εν κινήσει σε τραχύ έδαφος.

Να και τα Leopard 2

Οι Πολωνοί εκσυγχρονίζουν τα οπλικά συστήματα με τα ίδια όπλα. Εκτός από τα αμερικανικά HIMARS παίρνουν και τα αντίστοιχα γερμανικά ILA – 22.

Ελπίζουν στα επόμενα έτη να έχουν στράτευμα 200.000 ετοιμοπόλεμους, χάρη σε σύντομα ελαστικά προγράμματα εκπαίδευσης. Θα έχουν εξίσου Ναυτικό, Αεροπορία, Ειδικές Δυνάμεις και μόνιμες περιφερειακές αμυντικές μονάδες. Το ναυτικό θα προστατεύει τα νερά της νότιας Βαλτικής (όπου η Ρωσία έχει την αποκομμένη επαρχία της Καλίνινκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία) και οι χερσαίες μονάδες με τις μηχανοκίνητες μεραρχίες και η αεροπορία με τα F-35 της θα αποτελούν τις κύριες αμυντικές δυνάμεις.

Και οι μηχανικοί και οι εξειδικευμένοι στον κυβερνοχώρο θα παίζουν ενεργητικότερο ρόλο στην άμυνα της χώρας. Και φυσικά θα υιοθετούνται όλες οι τεχνολογικές εφευρέσεις που θα αυξάνουν την άμυνα και τη δύναμη πυρός των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αεροπορία θα αυξήσει και τα νέα σκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους ακριβείας. Οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται βαθμιαία για να φτάσουν το 2030 το 2,5 % του ΑΕΠ, που είναι και τα ανώτερα επίπεδα δαπανών στο ΝΑΤΟ.

Έχουν και τα ισχυρά Panzerhautzer 2000 & 30 αντιαεροπορικά Gepard:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *