Άρτζι, μπούρτζι και Πολάκης

Άρτζι, μπούρτζι και Πολάκης

Πάσχος Μανδραβέλης

Λίγες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι περισσότερες έγιναν υπό την πίεση των εταίρων, δανειστών. Μία από αυτές ήταν η ανεξαρτητοποίηση της Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κάτι που πεισματικά αρνιόταν (και πλήρωσε) ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που ακούγονται, ότι δήθεν η Άγκελα Μέρκελ θαμπώθηκε και αγάπησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα, το κρίσιμο σημείο, εκεί που έσπασε το γυαλί στις σχέσεις Σαμαρά – Ευρωπαίων, ήταν η αποπομπή του κ. Χάρη Θεοχάρη από το τιμόνι της ΑΑΔΕ. Αυτή η κίνηση ήταν για την τρόικα μια βασική ένδειξη ότι η τότε κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να κάνει βαθιές τομές στο κράτος και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Έτσι κι αλλιώς, ήταν κοινό μυστικό ότι ο φορολογικός μηχανισμός χρησιμοποιείτο από κάθε κυβέρνηση για αλλότριους σκοπούς. Όπως είπε και η συνάδελφος του οικονομικού ρεπορτάζ κ. Έλενα Λάσκαρη στο κεντρικό μαγκαζίνο του ΣΚΑΪ, «παλιότερα ακούγαμε από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να λένε για τους πολιτικούς αντιπάλους τους “περίμενε και θα δεις τι τους έχουμε. Θα κάνουμε έλεγχο στον τάδε και θα βγουν φίδια. Θα βγουν παπάδες…”» (ΣΚΑΪ, 15.12.2021).

Μπορούμε δε να θεωρούμε σίγουρο ότι ο υπό πολιτική καθοδήγηση φορολογικός μηχανισμός δεν στόχευε μόνο πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και επιχειρηματίες. Οι αρεστοί (με το αζημίωτο) απέφευγαν με άνωθεν εντολή τους ελέγχους, ενώ «τάραζαν στη νομιμότητα» όσους δεν είχαν πολιτικές «προσβάσεις». Με μια δαιδαλώδη φορολογική νομοθεσία, σαν την ελληνική, η «νομιμότητα» είναι απολύτως σχετική έννοια, ενώ ακόμη και απολύτως νόμιμες πρακτικές μπορούν –υπό τον κατάλληλο έλεγχο– να βγουν παράνομες.

Αυτή λοιπόν την εξυγιαντική για το πολιτικό και οικονομικό σύστημα μεταρρύθμιση, που –παρά το γεγονός ότι έγινε λόγω της πίεσης των δανειστών– πρέπει να πιστωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί τώρα ο κ. Παύλος Πολάκης. «Δεν πρέπει να επανέλθει υπό πολιτικό έλεγχο η ΑΑΔΕ;» ρώτησε ρητορικώς στην Ηλιούπολη σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα είχε ως θέμα «Διαφάνεια, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, ενάντια στη Διαπλοκή» (13.12.2021). Αν μη τι άλλο, έχουν χιούμορ οι σύντροφοι…

Όλα τα παραπάνω δείχνουν δύο πράγματα. Πρώτον, οι δυνάμεις οπισθοδρόμησης στην προ της χρεοκοπίας λειτουργία του πολιτικοοικονομικού συστήματος υπάρχουν παντού και μπορούν να εμφανιστούν εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Το δεύτερο αφορά την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία πολλοί θεωρούν «σκληρή». Η αλήθεια είναι πως έτσι ακούγεται, αλλά επί της ουσίας είναι ό,τι να ‘ναι. Και οι αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις του κ. Πολάκη δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου…

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *