Υψηλή πολιτική σε… μικρό καλάθι

Υψηλή πολιτική σε… μικρό καλάθι

Παναγιώτης Λάμψιας

Σε πείσμα των προβλέψεων καταστροφής η οικονομία δείχνει, όχι μόνον ότι αντέχει αλλά ότι ξεπερνάει ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Τελευταία στοιχεία για τον τζίρο των επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο, αλλά και για το εννεάμηνο, επιβεβαιώνουν εκτίναξη του κύκλου εργασιών σε όλους τους κλάδους και αυτό είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Ασφαλώς σηµαντικό µερίδιο σε αυτή την υγιή εξέλιξη έχει ο τουρισµός, αλλά υπήρξαν αντίστοιχα θετικά στοιχεία και στη µεταποίηση και το εµπόριο. Για παράδειγµα, η αύξηση του τζίρου κατά 42,8% το γ΄ τρίµηνο σε σύγκριση µε το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα του 2021, παρά τις αυξήσεις τιµών που εµπεριέχει, είναι θετική έκπληξη. Ως έναν βαθµό µάλιστα προεξοφλεί τις προσδοκίες για την πορεία της οικονοµίας το επόµενο διάστηµα και σίγουρα αποτελεί καλό σηµείο εκκίνησης για το επόµενο έτος, που προβλέπεται για πολλούς λόγους δυσκολότερο. Κανείς βεβαίως δεν είναι ευτυχής µε την πορεία του πληθωρισµού, αν και εκεί υπάρχουν κάποια θετικά σηµάδια για επιβράδυνση, που αν επιβεβαιωθούν έως το τέλος του έτους θα έχουµε αποφύγει τα χειρότερα.

Στην καθηµερινότητα οι δυσκολίες παραµένουν, καθώς οι τιµές δεν τιθασεύονται εύκολα παρά τις επιµέρους µικρές βελτιώσεις. Τελευταία µάλιστα πολλοί χλεύασαν το εγχείρηµα του Αδωνι Γεωργιάδη για το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά οι εξελίξεις προφανώς τον δικαίωσαν. Υπήρξε συγκράτηση τιµών σε βασικά αγαθά ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όπως προκύπτει από τις εβδοµαδιαίες εκθέσεις των αρµοδίων υπηρεσιών, καταγράφηκαν σηµαντικές µειώσεις σε ορισµένα προϊόντα. Αυτό µπορεί να µην είναι υψηλή πολιτική, όπως την αντιλαµβάνονται οι αστέρες της αντιπολίτευσης, αλλά για τους πολίτες που τα φέρνουν δύσκολα είναι σηµαντικό να εξασφαλίζουν σε χαµηλότερες τιµές τα είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειές τους. Οι γενικεύσεις του τύπου µειώστε τον Φόρο Προστιθέµενης Αξίας για να πέσουν οι τιµές, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, µπορεί ενδεχοµένως να ακούγονται ευχάριστα, αλλά δεν σηµαίνει ότι είναι και σωστές. Σε περιόδους πληθωριστικών πιέσεων είναι σχεδόν βέβαιο ότι µία µείωση του ΦΠΑ –σε κάποια προϊόντα ή υπηρεσίες – δεν θα περνούσε ποτέ στον τελικό καταναλωτή. Αλλωστε οι αντοχές του προϋπολογισµού ύστερα από τόσες συνεχόµενες κρίσεις είναι συγκεκριµένες.

Θα ήταν συνεπώς ανεύθυνο, ίσως και επικίνδυνο, σε µια παρατεταµένη προεκλογική περίοδο να αρχίσει ένας φαύλος κύκλος παροχολογίας χωρίς συγκεκριµένη στόχευση στήριξης στους ευάλωτους. Έτσι κι αλλιώς η πείρα έχει δείξει ότι κατά τους µήνες της προεκλογικής αστάθειας ανοίγουν «µαύρες τρύπες» στον προϋπολογισµό, που µετά τις εκλογές «πληρώνονται» εις το πολλαπλάσιο. Ας αποφύγουµε τουλάχιστον µια εκ των προτέρων υπονόµευση της πορείας της οικονοµίας σε ένα τόσο εύθραυστο περιβάλλον και µια τόσο ασταθή εποχή, που κανείς δεν µπορεί να εκτιµήσει µε ασφάλεια τι θα ξηµερώσει την εποµένη.

Είναι απολύτως αναγκαίο η κυβέρνηση να µην υποκύψει στις πιέσεις, που συνήθως είναι ασφυκτικές λίγους µήνες πριν από τις εκλογές και να µην προσχωρήσει σε ένα παιχνίδι ανταγωνισµού υποσχέσεων στο οποίο επιχειρεί να την οδηγήσει η αντιπολίτευση. Θα το βρει µπροστά της στον βαθµό που ελπίζει στην επανεκλογή της, αλλά κυρίως θα το βρει µπροστά της η χώρα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *