Γλωσσικά και άλλα ατυχήματα

Γλωσσικά και άλλα ατυχήματα

Πάσχος Μανδραβέλης

Το γεγονός ότι η εφημερίδα Athens Voice χρειάστηκε την Κυριακή 490 λέξεις για να εξηγήσει ένα «χιουμοριστικό» σχόλιο 31 λέξεων του Σαββάτου δείχνει πόσο ατυχές ήταν το τελευταίο. Το σχόλιο αφορούσε μια νοσηλεύτρια από την Αρμενία, η οποία, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των Αρχών, πήδηξε από τον πρώτο όροφο του νοσοκομείου Νίκαιας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Το σχόλιο ενόχλησε πολλούς και όχι μόνο τους επαγγελματίες ευαίσθητους, όπως είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν κακό· θα λέγαμε «αισχρό» αν δεν υπήρχε η προϊστορία της συγκεκριμένης εφημερίδας, που δείχνει ότι η δημοσίευση έγινε εκ παραδρομής. Γι’ αυτό η Athens Voice το απέσυρε ζητώντας συγγνώμη: «Παρά τις προθέσεις μας το σχόλιο παρερμηνεύτηκε (…) Ηταν άστοχο και για αυτό αποσύρθηκε και ελπίζουμε ότι τουλάχιστον εξηγήσαμε τώρα το πραγματικό του νόημα. Ζητάμε συγγνώμη, πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί στα ευαίσθητα θέματα, στον δημόσιο λόγο δεν έχουν όλοι τούς ίδιους κώδικες. Πήραμε ένα μάθημα, ας γίνει μάθημα για όλους» (Athens Voice 30.6.2019).

Το συμβάν θα παρέμενε ως ακόμη μία γκάφα στα δημοσιογραφικά χρονικά, από εκείνες που γίνονται από όλους τους δημοσιογράφους, σε όλα τα Μέσα. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω, ειδικώς στην τούρλα των social media. Αλλά ευτυχώς έχει πολλούς αναμάρτητους ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και τέσσερις υπουργοί το έκαναν πολιτικό θέμα. Βρήκαν –σε αυτές τις 31 λέξεις!– το σημείο συνάντησης «του ρατσισμού, του σεξισμού και της ταξικής υπεροψίας» (Εφη Αχτσιόγλου), του «μισανθρωπισμού» (Δημήτρης Τζανακόπουλος), του «κοινωνικού κανιβαλισμού» (Νάσος Ηλιόπουλος). Πετάχτηκε και ο –«έπρεπε να τον χώσω τρία μέτρα κάτω από την γη»– κ. Παύλος Πολάκης, που διαπίστωσε ότι «ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΟΓΓΟΝ…Α ΤΟΥ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ, θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα!!!!!». Οι συντάκτες της Athens Voice θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα; Αβυσσος η γραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας…

Σημειώσαμε προηγουμένως ότι το σχόλιο ήταν κακό. Υπάρχει όμως κάτι χειρότερο από το θλιβερό χιούμορ. Η εκμετάλλευση του θανάτου για πολιτικό κέρδος, κάτι που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια ακριβώς αντίστοιχη περίπτωση.

Παραμονές Δεκαπενταύγουστου, το 2013, ένας νέος σκοτώθηκε επειδή –θέλοντας κι αυτός να αποφύγει τον έλεγχο– πήδηξε από τρόλεϊ που βρισκόταν εν κινήσει. Το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε να γίνει ενδελεχής έλεγχος για τις συνθήκες που προκάλεσαν τον θάνατο του 19χρονου. Ενθάρρυνε δε και συμμετείχε σε διαδηλώσεις που είχαν συνθήματα του στυλ «Για ένα εισιτήριο αφαιρούν ζωές, του κράτους τα τσιράκια, μπάτσοι κι ελεγκτές».

Τώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούν ελέγχους και τα σχετικά. Είναι απλώς ημέρα Τρίτη και διαβάζουν φανατικά την Athens Voice, για να βρουν μήπως ξέφυγε κανένα νι «κοινωνικού κανιβαλισμού» στις στήλες της.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *