Μόνο για φανατικούς

Μόνο για φανατικούς

Γιούλη Επτακοίλη

Τι κέρδισαν όσοι παρακολούθησαν προχθές την πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση; Ενημερώθηκαν για την πορεία της χώρας; Ακουσαν ιδέες για το μέλλον της; Μήπως έγιναν σοφότεροι για όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Τουρκία; Εμαθαν κάτι καινούργιο για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της τα επόμενα χρόνια;

Τι προσέφερε προχθές η Βουλή στον ανήσυχο, σκεπτόμενο, πολιτικά ενεργό, παραγωγικό και σκληρά εργαζόμενο πολίτη; Στον πολίτη που νοιάζεται για τη χώρα του, επιθυμεί ένα καλύτερο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, περισσότερη ασφάλεια και πιο αποτελεσματική διοίκηση, αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του και θέλει να μάθει αν οι κόποι του όλα τα προηγούμενα χρόνια έπιασαν τόπο. Δεν προσέφερε απολύτως τίποτα. Ούτε καν τη χαρά της απόλαυσης ενός πολιτισμένου διαλόγου που, απ’ ό,τι φαίνεται, δύσκολα βρίσκει πλέον θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αντιθέτως έχουν θέση οι τσαμπουκάδες, οι εξυπνακισμοί, τα ανούσια ευφυολογήματα, η γλώσσα του πεζοδρομίου και του καφενείου, η ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών, η συνθηματολογία. «Νάτος, νάτος, ο Τσίπρας ο σκαφάτος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να πάρει την απάντηση «είσαι πολύ λίγος να μιλάς εσύ για τις ελίτ σε μένα». Και έτσι, σε αυτόν τον τόνο, το ύφος και την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξελίχθηκε η συζήτηση.

Ακούσαμε για τις διακοπές του πρωθυπουργού στο Ιόνιο, για τα σπίτια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Παρίσι, ακούσαμε για παρακράτος και συμφέροντα, για δουλειές με τη χούντα και για κουμπάρους. Σ’ αυτήν την έντονα προσωπική αντιπαράθεση που περισσότερο έμοιαζε με βεντέτα, δεν υπήρξε ο παραμικρός χώρος για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, για γόνιμο δημιουργικό προβληματισμό πάνω στα επείγοντα ζητήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης που απειλείται από την ακροδεξιά, τον συντηρητισμό, την οπισθοδρόμηση, τον διογκούμενο ευρωσκεπτικισμό.

Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές όπου θα κληθούμε να ψηφίσουμε για το κοινό μας μέλλον, για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρώπη που επιθυμούμε και οραματιζόμαστε. Αλλά και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου κι εκεί το διακύβευμα είναι κρίσιμο για έναν θεσμό πιο ώριμο, πιο λειτουργικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό, με ικανούς ανθρώπους στο τιμόνι.

Ηταν θλιβερή η εικόνα που παρουσίασε η Βουλή. Βαθύς επαρχιωτισμός, καταστροφική εσωστρέφεια, λαϊκισμός. Ηταν η εικόνα μιας πολιτικής ηγεσίας χονδροκομμένης, εγωκεντρικής, μυωπικής, ξεπερασμένης. Μιας ηγεσίας που δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία, καμία σιγουριά για το μέλλον και εκφράζει μόνο τους συνδέσμους φανατικών οπαδών της.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *