Το συμβολικό και το βολικό

Το συμβολικό και το βολικό

Πάσχος Μανδραβέλης

Υπάρχει μία λεπτομέρεια στην κρουαζιέρα του πρωθυπουργού με τη θαλαμηγό στο Ιόνιο που πέρασε απαρατήρητη. Αφορά τον τόπο που επέλεξε για να κάνει το διάγγελμα «εξόδου από τα μνημόνια» τον Αύγουστο του 2018.

Τότε, πολλοί είχαν αναρωτηθεί γιατί πήγε στην Ιθάκη και όχι στο Καστελλόριζο, όπως είχε δεσμευτεί τέσσερις μήνες πριν.

Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2018 ο πρωθυπουργός είχε πάει στο Καστελλόριζο και είχε υποσχεθεί στους ακρίτες: «Εδώ, λοιπόν, στο Καστελλόριζο, σας δίνω μια υπόσχεση. Μια υπόσχεση ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την κακή πινελιά που από ατύχημα –εγώ θέλω να πιστεύω– δόθηκε σε αυτόν εδώ τον τόπο με το διάγγελμα των κακών μαντάτων των μνημονίων τον Απρίλη-Μάη του 2010. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε και τυπικά από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια θα είμαι εδώ μαζί σας. Οχι για να βγάλω κανένα διάγγελμα, αλλά, ώστε, μαζί να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική, την ιστορική ημέρα για τον τόπο και να ατενίσουμε από τον δικό σας, ξεκάθαρο, γαλανό ουρανό το μέλλον του τόπου και της χώρας με περισσότερη αισιοδοξία» (Καστελλόριζο, 17.4.2018).

Απαντες γνωρίζουν την τύχη των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού. Ολες είχαν την ίδια μοίρα με το «δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε και τυπικά από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια θα είμαι εδώ μαζί σας». Η θαλαμηγός έπλεε τον Αύγουστο στο Ιόνιο και, πού να τρέχει τώρα στο άλλο άκρο της Ελλάδος; Η Ιθάκη ήταν κοντά.

Ετσι λοιπόν φτιάχτηκε τσάτρα-πάτρα ένα νέο αφήγημα ότι «η Ελλάδα βίωσε από το 2010 τη σύγχρονη Οδύσσειά της» κι έφτασε τελικώς με τη θαλαμηγό των 40 μέτρων και των 15 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιθάκη. Εκεί δεσμεύτηκε επίσης ότι «δεν θα ξεχάσουμε (…) τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τούς ανήκει, τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ, η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Ελληνες πειθήνιοι υπήκοοί της» (Ιθάκη, 21.8.2018).

Με άλλα λόγια, η επιλογή του τόπου όπου ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα έκανε το σημαντικότερο (κατά τον ίδιο) διάγγελμα της τετραετίας του, δεν ήταν συμβολική. Ηταν βολική. Το ερώτημα είναι: δεν θα μπορούσε να προγραμματίσει τις διακοπές του κάπου στα Δωδεκάνησα για να τιμήσει τη δέσμευσή του; Πιθανόν, αλλά πάλι όλοι γνωρίζουμε σε τι βάθος χρόνου γίνεται ο προγραμματισμός στο Μαξίμου. Ετσι κι αλλιώς, μπορούν να καλύπτουν τη διαχειριστική τους ανεπάρκεια με επιθετική ρητορική κατά των αντιπάλων.

Αδίκως περίμεναν στο Καστελλόριζο «μαζί να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική, την ιστορική ημέρα». Τουλάχιστον, τους έμεινε η ευγνωμοσύνη «για ό,τι κάνετε μένοντας και στηρίζοντας αυτόν τον τόπο».

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *