Ο «κολλητός», ο «αυτοκόλλητος» και οι λογαριασμοί στην Κύπρο

Ο «κολλητός», ο «αυτοκόλλητος» και οι λογαριασμοί στην Κύπρο

Σάκης Μουμτζής

Κάτι σοβαρό συμβαίνει στην υπόθεση Πετσίτη-Λαυρεντιάδη. Κάτι που φοβίζει το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ενεργοποίησε τις δυνάμεις που του δάνεισε η εμφανής δεξιά συνιστώσα στον χώρο της Δικαιοσύνης, για να αποφύγει προεκλογικές περιπέτειες.

Τι έγινε λοιπόν;

Εκπαραθυρώθηκε ένας αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που διερευνούσε την υπόθεση ELFE-ΔΕΠΑ και ένας ανώτερος δημόσιος λειτουργός που υπηρετούσε στην Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και δούλευε πάνω στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Ήταν φανερό πως κάποιο «αόρατο», γυναικείο χέρι, έκανε το θαύμα του.

Τον Μάϊο 2017 ο τότε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος Γ.Παντελής, με δύο επιστολές του, στις 2 και στις 22 Μαϊου, επεσήμανε περίεργες μεθοδεύσεις και πρακτικές στις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, και της ΔΕΠΑ.

Ω, του θαύματος, μετά από λίγες ημέρες αντικαταστάθηκε από την κυρία Ζαϊρη, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου στο οποίο προήδρευε η κυρία Θάνου.

Σήμερα η κυρία Ζαϊρη θεωρείται η πιθανότερη διάδοχος της κυρίας Ξ. Δημητρίου, που αποχωρεί το καλοκαίρι του 2019.

Είναι ολοφάνερο, όπως αναδείχθηκε και με την υπόθεση-φιάσκο της Novartis, πως έχει στηθεί μέσα στην Δικαιοσύνη ένας μηχανισμός που έχει ενταχθεί στους πολιτικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, υπό δύο μορφές.

Η μια είναι να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης σε σκάνδαλα και η άλλη είναι να προστατεύσει στελέχη της σημερινής κυβέρνησης από κατηγορίες για πιθανές παρανομίες τους.

Τώρα λοιπόν, με την υπόθεση Πετσίτη, ενεργοποιήθηκε αυτός ο μηχανισμός. Ο κρατικός λειτουργός που εντόπισε τους λογαριασμούς στην Κύπρο εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση.

Το ερώτημα είναι ένα και απλό. Τόσο σημαντικό πρόσωπο είναι ο Πετσίτης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ένα ολόκληρο σύστημα για να τον προστατεύσει;

Ο ίδιος πιθανόν, δεν είναι τίποτα. Είναι όμως «κολλητός» του ισχυρού άνδρα του ΣΥΡΙΖΑ του Ν.Παππά. Ετσι, υπάρχει ο φόβος οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο προκύψει γις τον «κολλητό» να συμπαρασύρει και τον «αυτοκόλλητο». Και δεν είναι εποχή για τέτοιες περιπέτειες.

Ούτως ή άλλως η ηθική απαξίωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι δεδομένη και καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Ενα ακόμα κτύπημα, και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο, μπορεί να αποβεί καθοριστικό για την παραπέρα πορεία της.

Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ –ELFE είναι υπαρκτό. Τώρα, με τον εντοπισμό στους λογαριασμούς του Πετσίτη στην Κύπρο χρηματικών ποσών που δεν δικαιολογούνται, παίρνει την μορφή και πολιτικού σκανδάλου, κάτι που απεγνωσμένα προσπαθούν να συγκαλύψουν συγκεκριμένοι παρα-κρατικοί μηχανισμοί.

Είναι προφανές πως αν βρεθεί η ροή «μαύρου» χρήματος σε κομματικό μεσάζοντα, τότε είναι βέβαιο πως υπάρχει ροή «μαύρου» χρήματος και προς άλλες κστευθύνσεις, κάτι ιδιαίτερα οδυνηρό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας σημειωθεί πως στην υπόθεση Novartis, παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους, δεν βρέθηκε σε πολιτικό πρόσωπο της αντιπολίτευσης «μαύρο» χρήμα. Ας αναλογιστούμε τις συνέπειες αν βρεθεί σε πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάπως έτσι θα πρέπει να ερμηνεύσουμε τις ανοίκειες παρεμβάσεις ανωτάτων δικαστικών στην υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE.

Ομως οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν και το «δημοψήφισμα» πλησιάζει.

Πηγή: Liberal.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *