Σάκης Μουμτζής
Η εικονική πραγµατικότητα πάντα αποβαίνει καταστροφική για τους πολιτικούς. Το ερώτημα είναι γιατί καταφεύγουν σε αυτήν. Η απάντηση είναι απλή. Γιατί δεν τους βολεύει η πραγματική. Ετσι πλάθουν μια δική τους και επάνω σε αυτή χαράσσουν γραμμές, περιγράφουν τους αντιπάλους τους, κινητοποιούν τους φίλους τους. Φυσικά, οποιαδήποτε πολιτική δεν αντιστοιχεί σε υπαρκτές καταστάσεις έχει περιορισμένη εμβέλεια, αφορά μόνον αυτούς που ούτως ή άλλως είναι πρόθυμοι να πειστούν ό,τι και να ακούσουν. Είναι οι πιστοί.
Αυτές τις σκέψεις έκανα διαβάζοντας σχόλια και κείμενα διανοουμένων και αρθρογράφων που πρόσκεινται στη ριζοσπαστική Αριστερά. Διερωτόμαι μήπως αναφέρονται σε άλλη χώρα με αυταρχικό καθεστώς, με λογοκρισία, χωρίς ατομικές ελευθερίες. Γιατί αυτό υποστηρίζουν με τα κείμενά τους για την Ελλάδα. Λίγο-πολύ βρισκόμαστε στα πρόθυρα επιβολής ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και γι’ αυτό καλούν τον λαό σε «δημοκρατική επαγρύπνηση», σε «πανδημοκρατική συσπείρωση» για να μην περάσουν τα σχέδια του Μητσοτάκη.
Αυτό το κλίμα κυριαρχεί και σε ένα σημαντικό κομμάτι του στελεχικού δυναμικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ζώντας σε αυτή την εικονική πραγματικότητα αμφισβητούν την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων που δεν επιβεβαιώνουν τις επιθυμίες τους και κυρίως αποδεικνύουν πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν αποδέχεται και δεν πείθεται από τα συνθήματά τους για χούντες, εκτροπές και τις λοιπές ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιούν. Είναι απολύτως λογικό επειδή δεν ζουν στον πραγματικό κόσμο να αδυνατούν και να τον κατανοήσουν. Και φυσικά ασπάζονται την πάγια δογματική θέση της Αριστεράς πως «όσο η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την πολιτική μας τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα». Ή εξ ορισμού, εμείς πάντα αρμενίζουμε σωστά και πάντα είναι στραβός ο γιαλός.
Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι ο φανατισμός με τον οποίον ποτίζουν τους πιστούς τους, που νομίζουν πως αγωνίζονται εναντίον ενός αυταρχικού καθεστώτος που πιθανόν να σχεδιάζει να νοθεύσει και τις εκλογές. Η εικονική πραγματικότητα οδηγεί σε παράλογες συμπεριφορές. Το να επιχειρήσω να αντικρούσω αυτούς τους ισχυρισμούς θα αποτελέσει πρωτίστως προσβολή προς τη νοημοσύνη του αναγνώστη. Να προσπαθήσουμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους ότι κάνουν λάθος, θα είναι ανώφελο. Εχουν κτίσει τον κόσμο τους και έχουν κλειστεί μέσα του.
Πηγή: Καθημερινή