Η εφηβεία δεν είναι γιορτή

Η εφηβεία δεν είναι γιορτή

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Μια 17χρονη σκοτώνει με μαχαιριές τη φίλη της με την οποία διατηρούσε ερωτική σχέση. Αποκαλύπτεται από τους ίδιους τους γονείς της πως η 17χρονη πάσχει από σύνδρομο Asperger σε συνδυασμό με αγχώδη καταθλιπτική διαταραχή. Ο ίδιος ο πατέρας της εξηγεί πως οι αγωγές στις οποίες είχε υποβληθεί δεν είχαν αποτέλεσμα και πως τον τελευταίο καιρό δεν έπαιρνε τα φάρμακά της. Δεν ξέρω τι πέρασαν οι άνθρωποι, όμως έχω την απορία: αφού γνώριζαν την ασθένειά της και την κατάστασή της για ποιο λόγο δεν είχαν φροντίσει για την περίθαλψή της σε κάποιο ίδρυμα; Κοινωνικές αναστολές; Φόβος; Κοινωνικό περιβάλλον αστικό. Ο πατέρας καρδιολόγος. Μερικές ημέρες μετά ένας 15χρονος καταγγέλλει ότι οι συμμαθητές του στο σχολείο του στο Ιλιον τον βίαζαν συστηματικά. Στο τελετουργικό της κακοποίησης συμμετείχαν και κοπέλες. Οι συλληφθέντες έφεραν ναρκωτικές ουσίες και όπλα. Κοινωνικό περιβάλλον: ένα σχολείο σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας όπου η βία, απ’ ό,τι φαίνεται, κυκλοφορεί ελεύθερη στην καθημερινότητα. Το επεισόδιο με την κοπέλα που την τραυμάτισαν με μαχαίρι δυο άλλες στην πλατεία Συντάγματος μοιάζει με πταίσμα. Επιτέλους ας το παραδεχθούμε. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι δυσλειτουργίες της πολιτείας, αστυνομία, δικαιοσύνη. Το πρόβλημα είναι και η κοινωνία των πολιτών. Iσως το κατ’ εξοχήν.

Οι καθηγητές του σχολείου στο Iλιον δεν είχαν αντιληφθεί τίποτε; Μα αφού οι σκηνές της φρίκης κυκλοφορούσαν στο Διαδίκτυο. Οι γονείς των παιδιών; Και των βιαστών και του βιασθέντος; Υποθέτω ότι οι καθηγητές του σχολείου και να είχαν αντιληφθεί κάτι, θα το είχαν παραβλέψει. Και πάλι ο φόβος: σε ποιον και πώς να τολμήσουν να το καταγγείλουν; Θα έμπλεκαν ενδεχομένως με τους γονείς των παιδιών. Ο φόβος που οδηγεί στην υποκρισία και την αμέλεια. Η ελληνική κοινωνία είναι μια κοινωνία που φοβάται τα παιδιά της. Επειδή η ίδια δεν σέβεται τα όρια που έχει επιβάλει στη συμπεριφορά της, δεν τολμάει να τα επιβάλει στα παιδιά της. Η ίδια η έννοια της επιβολής έχει βγει στην παρανομία. Επιβολή η ένταξη της 17χρονης σε ίδρυμα. Επιβολή η πειθαρχία στο περιβάλλον του σχολείου. Πώς να επιβάλεις πειθαρχία όταν η ίδια η πολιτεία σου έχει αφαιρέσει τα όπλα;

Σύνδρομο της μετανεωτερικότητας ο αφηρωισμός της νεότητος. Oπου ο δάσκαλος φοβάται τον μαθητή και οι γονείς το παιδί τους. Το είχε προβλέψει ο Πλάτων στο 8ο βιβλίο της Πολιτείας, όπου έγραψε ότι όταν εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο, ο δρόμος έχει ανοίξει για τη μετάλλαξη της δημοκρατίας σε τυραννία. Και έχουμε ξεχάσει ότι η εφηβεία δεν είναι γιορτή για να διασκεδάζουμε μαζί της.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *