Εκπρόσωπος του τσαμπουκά

Εκπρόσωπος του τσαμπουκά

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Υπάρχει ένα δημόσιο πρόσωπο στα λεγόμενα του οποίου πρέπει να είμαστε άκρως επιφυλακτικοί: ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεται κανείς τους περιορισμούς που έχει ο κάθε porte parole, ειδικά όταν βρίσκεται «στριμωγμένος».

Πλην όμως, ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος έχει δώσει εις εαυτόν «ελευθερίες» τις οποίες δεν έχει ούτε από τους νόμους, που ορίζουν τις υπουργικές αρμοδιότητες, ούτε από τις παραδόσεις που υπαγορεύουν αυτοσυγκράτηση, ειδικά όταν απευθύνεται στην αντιπολίτευση. Θυμηθείτε τις προσωπικότητες όπως οι Τάκης Λαμπρίας, Δημήτρης Μαρούδας, Προκόπης Παυλόπουλος, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Τηλέμαχος Χυτήρης, Θόδωρος Ρουσόπουλος (για να αναφέρω μερικούς μόνον εξ αυτών…) που πέρασαν από αυτή τη θέση. Αν, βεβαίως, ο εν λόγω θέλει να πολιτεύεται με τσαμπουκά…

Τελευταίο σύμπτωμα, ο απειλητικός τρόπος με τον οποίο απαίτησε να χρησιμοποιούμε τον όρο «Βόρειος Μακεδονία». Το στυλ του εκπροσώπου θυμίζει (σε όσους ακόμη θυμόμαστε πως έτσι μιλούν μόνον όσοι σε κάποια γωνιά του μυαλού τους κρύβουν νοοτροπία φασιστική) ότι έτσι είναι τώρα ο… νόμος!

Ακούστε τον: «Αν ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του συνεχίσουν σε μια γραμμή αμφισβήτησης της συμφωνίας και δηλώσεων οι οποίες στην πραγματικότητα, στην ουσία παραβιάζουν τη συμφωνία…». Αν τι, δηλαδή;

Είναι αδιανόητο ότι Ελλην δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, δεν νοεί ως υπέρτατο δώρο της δημοκρατίας το απόλυτο δικαίωμα καθενός μας να χρησιμοποιούμε όποιον προσδιορισμό επιθυμούμε για τα Σκόπια. Εχει δίκιο ο Μάκης Βορίδης όταν με πραότητα λέγει ότι «μα την αλήθεια, δεν μου βγαίνει εύκολα (αυτό που ζητεί ο εκπρόσωπος), άρα θα συνεχίσω όπως τα ’λεγα· κυρίως Σκόπια».

Ο κ. Τζανακόπουλος έχει υιοθετήσει μια θεσμικά παραβατική συμπεριφορά εδώ και πολύ καιρό. Δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει η δυσκολία την οποία έχει για να πείσει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι η συνθήκη των Πρεσπών προήγαγε τα συμφέροντα του κράτους μας. Οταν ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η ενδοτικότητα του πρωθυπουργού στις απαιτήσεις που έφεραν το Σκοπιανό στο προσκήνιο είχε λογική εξήγηση, ο εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει αθλιότητες· έχει υπερβεί και τον ίδιο του τον εαυτό και το χαμηλό του επίπεδο κριτικής· μιλάει σαν μαθητής του Γεωργιάδη».

Πλην όμως, η κατανόηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης για τα συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ Σκοπιανού και παροχών επί του προϋπολογισμού επιβεβαιώθηκαν πλήρως λίγες εβδομάδες αργότερα, χωρίς γι’ αυτό να σχολιάσει τίποτε απολύτως η κυβέρνηση.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *