Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδίκη της Ελλάδας για δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδίκη της Ελλάδας για δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη

Ιωάννα Μάνδρου

Απόφαση καταδίκης για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργου) κατά της Ελλάδος, για δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη όταν ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι δηλώσεις της αφορούσαν την τότε γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, από τις οποίες αμετάκλητα αθωώθηκε, ενώ δικαιώθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Η καταδίκη της Ελλάδας -το πρόστιμο είναι συμβολικό, 6.000 ευρώ, αλλά η απαξία που προκύπτει από την απόφαση μεγάλη- αφορά δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη εις βάρος της Αικατερίνης Σαββαΐδου, λίγο μετά το υπουργικό συμβούλιο που την απέλυσε, ενώ είχε προηγηθεί εμπλοκή της με τη Δικαιοσύνη.

Τότε, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, χωρίς να σεβαστεί το τεκμήριο της αθωότητας, ενώ η Αικατερίνη Σαββαΐδου κρινόταν από τη Δικαιοσύνη, προέβη σε απαξιωτικές δηλώσεις εις βάρος της, τέτοιες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη δικαστική της μεταχείριση και να δώσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι εναντίον της.
«Ενώ εκκρεμούσαν ποινικές διώξεις εις βάρος της προσφεύγουσας» -αναφέρεται στην απόφαση- «ο τρόπος της διατύπωσης των δηλώσεων αυτών, ήτοι χωρίς καμία επιφύλαξη, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας».

«Δεν μπορεί», είχε δηλώσει τότε η κυρία Γεροβασίλη, «να γίνει δεκτό ότι οι δημόσιοι λειτουργοί ενεργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων που ευνοήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαφθοράς (…) ».
Ο συνήγορος της κυρίας Σαββαΐδου, δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης, που χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, με δήλωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει. «Με τη χθεσινή απόφασή του, το ΕΔΔΑ αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της εντολέως μου, αποκαθιστώντας το τεκμήριο της αθωότητάς της που επλήγη από δημόσιες δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου. Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Ελληνες αξιωματούχους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση».

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *